POSLEDNJA PORUKA SRBIMA SA KOSMETA: Ovako je patrijarh Irinej govorio prilikom svoje poslednje posete Kosovu i Metohiji

D.Z.

20. 11. 2020. u 09:12

NjEGOVA svetost patrijarh Irinej voleo je Kosmet i naše svetinje i rado je dolazio na Kosovo i Metohiju. Voleo je ovaj deo naše zemlje i uvek je isticao da je Kosmet srce Srbije i da ga se ne smemo odreći.

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА СРБИМА СА КОСМЕТА: Овако је патријарх Иринеј говорио приликом своје последње посете Косову и Метохији

Foto: AP/Darko Bojinović

Bio je posebno emotivan vezan za Prizren gde je predavao u prizrenskoj Bogoslovoji ali i za Pećku Patrijaršiju, gde je ustoličen. Često je dolazio do Gračanice, gde se, kako je govorio osećao kao kod kuće.

Ovo su prve reči koje su nam izgovarali Srbi sa Kosmeta posle vesti o upokojenju srpskog patrijarha Irineja. Vest o njegovom upokojenju primili su sa tugom, ali kako nam govore, i sa radošću jer je voleo naš narod i svetinje na Kosmetu.

I dok ponavljaju njegove izjave da je “Kosmet bit srpskog naroda” povratnici iz metohijskih sredina prisećaju se ustoličenja srpskog patrijarha Irineja u Pećkoj Patrijaršiji trećeg oktobra 2010 godine .

Tada je, prisećaju se, u prisustvu nekoliko hiljada zvanica i vernika u posebnoj ceremoniji ustoličen srpski patrijarh Irinej kojeg su u tron vrhovnog poglavara SPC uveli nedavno upokojeni mitroppolit crnogorsko-primorski Amfilohije i mitropolit zagrebačko - ljubljanski Jovan.

Tada je u besedi posle ustoličenja patrijarh pozvao na mir i ljubav i istakao da srpski narod nema drugu državu osim zemlje Srbije, u čijem je sastavu, kako je naglasio, vekovima, Kosovo i Metohija.

Manastirska porta bila je mala tada da primi sve vernike koji su želeli da prisustvuju ovoj ceremoniji, a radost monaštva i sveštenstva sa Kosmeta ogledala se tada zbog ove svečanosti ali i čina ustoličenja 45 po redu srpskog partijarha. Patrijarh Irinej rado je dolazio. Tako je sredinom aprila prošle godine posle posete Štrpcu i kosovskom pomoravlju patrijarh boravio u Gračanici gde se okupljenim vernicima koji su ga dočekali obratio u porti manastira, zadužbine svetog kralja Milutina. I tada je srpski patrijarh pozvao na jedinstvao rekavši da je srpskom narodu najneophodnija sloga i zajedništvo.

- Moćnici planiraju da nas udalje sa ovih prostora, ali oni to jedno misle, ali danas je važno šta Gospod misli, a Gospod će misliti o nama onoliko koligo ga nosimo u srcima svojim. Zato se moramo vratiti svojoj veri, crkvi, moramo se vratiti Bogu - poručio je patrijarh Irinej aprila meseca prošle godine u porti manastira Gračanica poručujući vernicima širom zemlje da veruju svojoj crkvi. On je tada, što je posebno ostalo upečatljivo na srpski naord na KiM, poručio da su oduvek ovi sveti predeli bili pod velikim iskušenjima, napadani, gonjeni ali da su upravo zato dragoceniji.

- Naš narod se oduvek okupljao u ovim svetinjama posebno ovde na Kosovu i Metohiji. Jer tamo gde su svetinje tu je i narod, i zato smo hvala Bogu ovde i opstali i opstaćemo - poručio je prolikom jedne od poslednjih poseta Kosmetu upokojeni srpski patrijarh Irinej koji je rado dolazio na Kosmet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024