NAPUSTIO NAS JE ČOVEK BLAGE NARAVI I BLAGORODNOG DELA: Vesić, Vučević i Maja Gojković se oprostili od patrijarha Irineja

Novosti onlajn

20. 11. 2020. u 08:54 >> 12:30

НАПУСТИО НАС ЈЕ ЧОВЕК БЛАГЕ НАРАВИ И БЛАГОРОДНОГ ДЕЛА: Весић, Вучевић и Маја Гојковић се опростили од патријарха Иринеја

Foto: Instagram/vesicg

PATRIJARH srpski Irinej preminuo je jutros u 90. godini u kovid bolnici VMC Karaburma od posledica korona virusa.

Od patrijarha Irineja na društvenim mrežama opraštaju se mnoge ličnosti iz sveta politike i javnog života. 

Na svom Instagram profilu od patrijarha se oprostio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, podelivši zajedničke fotografije koje su nastajale dugi niz godina. 

- Danas nas je napustio naš Patrijarh Irinej. Čovek blage naravi i blagorodnog dela. Bio je najveći neimar, graditelj, čuvar crkve i svog srpskog naroda. Sve je to radio u tišini, predano, vredno, znajući da je jedini sudija Bog i njegov srpski narod. Završetak Hrama Svetog Save bilo je njegovo životno delo u koje je utkao sebe i tako otišao u večnost. Patrijarh će živeti kroz Hram Svetog Save i svaki put kada pogledamo u divne svodove i mozaike Hrama, u lik Hrista i Bogorodice, ugledaćemo blago lice našeg patrijarha Irineja. Istorija će pokazati koliko je NJegova Svetost Patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i naše Kosovo. Bio je jedan i jedinstven. Čast mi je što sam ga poznavao i što sam bio njegov savremenik. Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i anđeli čuvaju u carstvu nebeskom - napisao je Vesić na svom Instagram nalogu. 

- Sa velikim žaljenjem primio sam vest da je preminuo u Gospodu i preselio se u večnost srpski patrijarh Irinej. Gledajući život i dela patrijarha Irineja, ubeđen sam da u ovoj velikoj tugi saučestvuje i cela naša zemlja kao i Novi Sad. Ubeđen sam da ćemo se dugo sećati dobrote njegovog srca i blagosti duše koja je bdila nad srpskim narodom. Neka je slava i večna uspomena na patrijarha Irineja - napisao je na svom Instagram nalogu gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

- Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju NJegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. NJegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage - navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

- Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama - navela je Gojković.

Igor Mirović / Foto Tanjug

IGOR MIROVIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA SINODU SPC

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

- U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu.

Danas, više nego ikada, potrebni su nam jedinstvo, sloga i zajedništvo, da u ovim teškim vremenima ostanemo dostojni svetosavskog zaveta kojem je bio odan do poslednjeg dana ovozemaljskog života - navodi se u telegramu saučešća predsednika Pokrajinske vlade AP Vojvodine.

Dragan Marković Palma / Foto Tanjug

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: JUTROS SMO PRIMILI TUŽNU VEST

- Jutros smo primili tužnu vest da je preminuo NJegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej. Otišao je duhovni otac srpskog pravoslavnog naroda i ne samo srpskog, već pravoslavnog naroda širom sveta. Bio je poštovan i od poglavara drugih vera, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu. Pamtićemo ga po dobroti, po mudrim savetima. Bila mi je čast što sam ga poznavao i još veća je bol što naš duhovni otac više nije među nama. Savete koje sam dobijao od njega, a posebno prilikom našeg poslednjeg susreta pre mesec dana, nikada neću zaboraviti. Narod koji ne čuva svoju tradiciju, kulturu i veru, taj gubi svoj identitet. 

- Neka mu je laka zemlja. Sinodu Srpske pravoslavne crkve i svim pravoslavnim vernicima izjavljujem duboko saučešće - istakao je predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Uroš

20.11.2020. 09:07

Čast je bila poznavati, slušati ovog velikog čoveka. Preselio se na neko drugo, bolje mesto. Pamtićemo ga po mnogim dobrim delima koje učinio narodu i crkvi.

Lazar

20.11.2020. 09:25

Srpski narod će patrijarha Irineja zauvek pamtiti kao čoveka koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save, čime je sebe utkao u večnost kao čuvara srpskog duhovnog nasleđa.

Mily

20.11.2020. 09:35

Danas je tuzan dan za Srbiju i sve njene gradjane, jer je odlazak patrijarha Irineja veliki gubitak SPC i svih njenih vernika! Pocivao u miru, narod ga zaboraviti nece!