OVAKO JE PATRIJARH IRINEJ GOVORIO O KOSOVU: Carski Prizren i Pećka patrijaršija nikada neće biti van Srbije, situacija se menja u našu korist

Novosti online

20. 11. 2020. u 07:41

ОВАКО ЈЕ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ГОВОРИО О КОСОВУ: Царски Призрен и Пећка патријаршија никада неће бити ван Србије, ситуација се мења у нашу корист

Patrijarh Irinej / Foto SPC

PATRIJARH srpski Irinej preminuo je danas u VMC Karaburma, nakon teške borbe sa virusom korona. Patrijarh je bio izuzetno vezan za Kosovo i Metohiju, napaćene Srbe koji su živeli dole i sve naše svetinje.

On je bio profesor Prizrenske bogoslovije 1959—1968. godine, a rektor od 1971—1974. godine. Uvek je isticao da srpski narod ne može da se pomiri sa tim da Kosovo bude izvan Srbije.

- Da carski Prizren, u kome su carovali Milutin i Dušan. Da Pećka patrijaršija, koja je zvanična rezidencija srpskog patrijarha i srpske crkve bude izvan Srbije, to u našu glavu ne može da uđe - govorio je poglavar SPC. On je takođe govorio i o životu naših ljudi na Kosmetu, i isticao je da to nije život, bez slobode i ikakve nade u budućnost. - Ali se bore i žele da ostanu, iako drugi čine sve da ih tamo bude manje - govorio je Irinej. On je isticao da Albanci nisu osvojili Kosovo u ratu, nego "blagodareći svetskim prijateljima" koji su im omogućili da se nasele na Kosovu.

- U tome ih je u mnogome pomagao svet. Ja kad sam prvi put došao u Prizren, tamo je bilo 16.000 Srba, sada ih ima 20 duša. Tako je i u Prištini i u Peći i u Đakovici - govorio je pastir srpske crkve. Irinej je ocenio da albanski političari zbog otvorene podrške moćnih zapadnih država "nisu voljni ni da razgovaraju, a kamoli da pregovaraju" sa srpskom stranom. - Uvek sam govorio da u rešavanju problema na Kosovu prvi uslov treba da bude bezbedan povratak 250.000 Srba, proteranih od 1999. do 2004. godine.

Međunarodna zajednica treba da pomogne najpre po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama - govorio je on. Patrijarh Irinej je takođe isticao da se državni vrh Srbije ozbiljno i hrabrp bori sa problemima na Kosmetu, i istakao i da se situacija u svetu po tom pitanju polako menja.

- Nema nekog velikog koraka, ali je to ipak prisutno. Dobijamo utisak da se oni menjaju u korist našeg naroda. Kakve će plodove to doneti, ostaje da se vidi - govorio je patrijarh Irinej. On je isticao da ne sumnja u veliki napor koji čini državni vrh da odoli tom, kako je naveo, velikom iskušenju i da pojedine zemlje promene svoje mišljenje i stavove o Kosovu i Metohiji.

- Verujem da će njihov napor doneti ploda, kao što verujem da će mnoge države koje su se pokazale kao teški neprijatelji videti situaciju i da će zauzeti drugačiji stav - govorio je parijarh Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)