VAKCINA KOJA STIGNE U SRBIJU BIĆE BEZBEDNA: Dr Popović upozorava na slaba antitela i šta može da bude veliki problem

Novosti online

13. 11. 2020. u 19:37

DOKTOR Dragoslav Popović, konsultant UNICEF-a govorio je danas prilikom gostovanja na RTS-u o vakcini kompanija Fajzer i Biontek, a koja je najavljeno da dolazi u Srbiju.

ВАКЦИНА КОЈА СТИГНЕ У СРБИЈУ БИЋЕ БЕЗБЕДНА: Др Поповић упозорава на слаба антитела и шта може да буде велики проблем

Foto: Printskrin

O tome da li je moguće da je ova vakcina zaista 90 odsto efikasna, dr Popović kaže:

- Moguće je, ona će obezbediti da se zaustavi glavni udarac korona virusa koji se sada dešava i pandemija. Osim ovih vakcina, verujem da ćemo videti i druge. Država direktno pregovara sa drugima, sistem Koraks je globalni sistem za nabavku vakcina i kako se budu pojavljivale u svetu, moguće je da će se nači i na našem tržištu. Bilo kad da se pojavi, zna se da će biti efikasna i bezopasna - kaže doktor.

O tome koliki izazov će biti vakcinacija ne samo u Srbiji, već i svetu, budući da zahtevaju posebne uslove održavanja, dr Popović kaže:

- Mi vakcinišemo jako veliki broj ljudi, oko milion i po u toku naredne godine, plus redovna vakcinacija ne sme da se obustavi.

O tomeda li će vakcina biti obavezna i da li će biti otpora u narodu iz straha od nuspojava, dr Popović kaže.

- Ne možemo da razgavaramo dok svi ne shvate koje su koristi od vakcinacije i ne shvate koliko je važna i da je sigurna, a što obezbeđuju svi sistemi kontrole - kaže i dodaje da je pitanje antitela i dalje nepoznanica.

- Kad je reč o antitelima na virus imamo mešanu poruku da ne traju dugo, svi očekuju da vakcina traje dovoljni dugo da zaustavimo epidemiju. Sreća je da virus nije mutirao puno, ali pitanje je da li će se pretvoriti u nešto kao što je sezonski grip i da li će biti potrebe za novim vakcinama - zaključuje doktor.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda