TO JE OSNOVA SPREČAVANjA ŠIRENjA VIRUSA: Darija Kisić apeluje - Kada bi svi nosili maske, nijedna druga mera ne bi bila potrebna

Novosti online

19. 10. 2020. u 11:43

ТО ЈЕ ОСНОВА СПРЕЧАВАЊА ШИРЕЊА ВИРУСА: Дарија Кисић апелује - Када би сви носили маске, ниједна друга мера не би била потребна

Foto: Tanjug

POVOLjNIJA epidemiološka situacija koju Srbija trenutno ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna već je pokazatelj da smo se ponašali odgovorno i savesno, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kada gledamo pokazatelje umiranja imamo dva: jedna je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji a drugi je letalite a to je rizik umiranja obolelih osoba i on je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je lečimo, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- Kod nas je stopa letaliteta oko 2 odsto što je u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama. Ali to zavisi i od broja testiranja jer je negde procenat pozitivnosti i do 30 odsto a to znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti - objasnila je Kisić Tepavčević.

Što je veći broj obolelih veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju.

- Sve je zatvoreni krug i zavisi od inteziteta prenošenja i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim merama nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske nijedna druga mera ne bi bila potrebna, da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

U Srbiji je dosta povoljnija situacija nego u većini zemalja Evrope ali to ne treba da nas zavarava, rekla je Kisić Tepavčević.

- Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Turska ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast zaraženih - podsetila je Darija Kisić Tepavčević koja je član Kriznog štaba.

Povoljnija situacija, koju imamo, nije slučajna već smo se pokazali kao odgovorni i savesni i moramo tako da nastavimo kako bi sprečili širenje virusa.

- Učestalost drugih infekcija, kakarkterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DARIJA NIJE KREDIBILNA

19.10.2020. 12:21

А ево и зашто... Више пута, у разним приликама, изјављивака је да је Кина пример сузбијања епидемије ношењем маски. Очигледно, или не зна, или је заборавила да Кина спроводи политику карантина. На пример, погранични карантин је сталан, и ко год хоће да уђе у Кину, он проведе 14 дана у карантину. Сада помиње како је мањи ризик у Холандији. Јел? У Холандији маске нису обавезне. Ако је мањи ризик у Халандији, него код нас, и ако тамо ни у затвореном маске нису обавезне, како то да би код нас било све у реду ако носимо маске? Дарија је очигледно, или необавештена, или заборавна, а свакако објективно неверодостојна, односно у начелу јој се не може веровати. Некредибилна, па то ти је.