HOĆE LI SE ZATVARATI ŠKOLE? Ministar Šarčević izneo plan u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije

Tanjug

12. 10. 2020. u 16:44

ŠKOLE i fakulteti se za sada neće zatvarati usled povećanja broja novoobolelih od kovida-19 , kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ističe da su obrazovne ustanove spremne ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

ХОЋЕ ЛИ СЕ ЗАТВАРАТИ ШКОЛЕ? Министар Шарчевић изнео план у случају погоршања епидемиолошке ситуације

Tanjug

Šarčević je rekao da je od letos pripremljena onlajn nastava, kako bi učenici i studenti mogli neometano da prate predavanja i naveo da je snimljen materijal za mesec dana unapred.

- Imamo nastavu koja se emituje na RTS planeti, kao i u Sandžaku, na području Novog Pazara za bošnjačku manjinu, na području Bujanovca. RTV u Vojvodini prenosi snimljenu nastavu - navodi ministar.

Dodaje da je Ministarstvo od Unicefa dobilo i platformu za praćenje nastave, te da se snima velika količina materijala.

- Počeli smo da snimamo jako mnogo, imamo više od 200 časova za predmete srednjih stručnih škola - kaže Šarčević.

Ističe da postoji mogućnost da se škole zatvore u određenoj regiji, ukoliko dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, ali i da to neće uticati na ostale škole u zemlji.

Foto arhiva

- Što da se zatvore škole u celoj Srbiji, zbog jedne regije, ali o tome će da odluči Krizni štab - naglasio je Šarčević.

Naveo je da trenutno oko dva odsto osnovaca i srednjoškolaca prati onlajn nastavu i istakao da je u obrazovnim ustanovama mnogo manje novooboelih, nego u drugim ustanovama.

Izneo je podatak da je oko 60 učenika osnovnih i srednjih škola trenutno obolelo od kovida-19, navodeći da je od tog broja oko 62 odsto osnovaca i 38 odsto srednjoškolaca pozitivnih na koronu.

Kaže i da među studentima koji su u domovima, nema nijednog obolelog od korone, te da u Studentskom centru, u kome trenutno boravi 7.600 studenata, nema inficiranih. Šarčević ističe da se u školama sprovode stroge kontrole u borbi protiv širenja virusa korona.

- Sprovode se stroge kontrole, ali izlaske učenika van školskih ustanova ne mogu da kontrolišu ustanove - rekao je Šarčević i podvukao da trenutni sistem odvijanja nastave za sada funkcioniše dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VLADA 011

14.10.2020. 12:15

Nemojte sa decom da ekperimentisete.Skolstvo sada kakvo je cas od 30min je blago receno smesno.Moje dete u trecem razredu o.s. samo kontrolne radi dva do tri nedeljno usmeno nista.Casovi traju dok uciteljica upise cas i deca se smire cas traje 20min.Sta dete da nauci za 20min?Kako dete da uradi kontrolni za 20min?Ministre sada skolstvo je nikakvo deca idu u skolu samo da nedaj boze dobiju virus i da prenesu na roditelje bake i deķe.Zatvaraj te skole.