KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Hoće li se ponovo zatvarati granice Srbije?

Novosti online

09. 10. 2020. u 15:28

U REPUBLICI Srbiji do 15 časova 9. oktobra 2020. godine registrovana su ukupno 34.507 potvrđena slučaja kovid 19.

КОНФЕРЕНЦИЈА КРИЗНОГ ШТАБА: Хоће ли се поново затварати границе Србије?

Foto: Tanjug/Printskrin

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.933 osoba, od kojih je 173 pozitivna. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba

Do 15 časova u Republici Srbiji na korona virus testirane su ukupno 1.186.654 osobe.

Na respiratorima je trenutno 21 pacijent.

Ukupan broj preminulih je 761.

Kada su u pitanju ljudi koji su se ponovo zarazili koronavirusom u Srbiji, dr Kisić je rekla da takvi slučajevi postoje, da su sporadični, ali da ne zna tačan broj.

- Kada su u pitanju virusološke karakteristike ovog virusa, ipak je većina i stručne i naučne javnosti ubeđenja da se radi o virusu prirodnog porekla, ali takva vrsta teorija koje ste malo pre naveli nikada nije isključena, ali sva istraživanja su govorila da se radi o virusu prirodnog porekla.

- Kakvo god da mu je poreklo, mi treba da učinimo sve da se izborimo sa njim.

- Ni u jednom momentu nije prekinuto istraživanje kontakata - rekla je dr Kisić Tepavčević.

- Samo što kontakt nije bila indikacija za testiranje, ali  ni u jednom momentu nije prekinuto istraživanje kontakata. Ona je rekla da u ovom momentu imamo 170 đaka osnovnih i srednjih škola kojima je propisana mera kućne samoizolacije i 26 nastavnika.

- Imamo različitu vrstu kontakata, mora se tačno utvrditi u kom mometnu se desio kontakt, da li se desio u periodu inkubacije, da li se radilo o kontaktu koji je dovoljan za prenos prouzrokovača, u kakvoj se sredini radilo i na osnvu toga su se ili propisivale mere samoizolacije ili ono što je važilo za sve nas, sve preventivne epidemiološke mere.

- Uvođenje novog sistema ide u susret izricanju mera - rekao je Mihajlo Jovanović.

On je objasnio da će novim sistemom biti omogućeno da se ne zatvaraju granice Srbije i da će on dodatno uticati na disciplinu građana.

Pooštravanje mera i pripremanje za treći talas

- Ne možemo da kažemo da očekujemo treći talas jer ne znamo u kom obimu će se to desiti. Zdravstveni sistem je spreman, ali se nadamo da nikada više nećemo morati da iskoristimo pune kapacitete zdravstvenog sistema. Što se tiče zdravstvenog sistema, on je spreman, ali je na nama da sve učinimo da se on u potpunosti ne iskoristi - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kada je u pitanju zatvaranje granica i uvođenje policijskog časa, dr Kisić Tepavčević je rekla da u ovom momentu nema potrebe za tim.

Da li će se uvoditi nove mere prevencije?

- Znate da su se saznanja o virusu menjala u čitavom svetu. Ono što je ostalo nepromenjivo i što se pokazalo izuzetno efikasno jesu ove preventivne mere. Na početku su se ove mere opšte prevencije doživljavale tek tako, čisto dok se ne pronađe vakcina.

- Strategija treba da bude da apsolutno svako od nas shvati da je to nešto što je izuzetno ztnačajno. Ako se svako od nas bude tako ponašao, vrlo brzo ćemo da vidimo rezultate - rekla je doktorka Kisić Tepavčević i ukazala na primer iz Kine gde već deset dana nema slučajeva nove transmisije virusa.

Najavljen novi sistem za komunikaciju

Direktor kancelarije za elektronski sistem, Mihajlo Jovanović najavio je novi sistem za komunikaciju sa građanimaa kojim će se sprečiti širenje virusa.

- Osnovni cilj je da se različiti državni sistemi povežu i digitalno kako bi se kontrola nad epidemijom bolje odvijala. Da bi se to uradilo izvršena je integracija pet različitih informacionih sistema - rekao je on.

Jovanović je objasnio da će na ovaj način sve informacije građanima biti istog trenutka dostupen pošto budu kreirane.

- Zahvljajujući ovom pristupu građanima će se elektronski izdavati mera za samoizlolaciju, kao i kontrola poštovanja. Građani će pravovremeno biti  informisni putem portala e-zdravlje ili e-uprava - rekao je on.

Korona u školama

- Od početka školske godine je obolelo 98 dece. U toku prethodne nedelje 17 dece je bilo pozivitn na prisustvov korona virusa. Radilo se o sporadičnom inficiranju virusom i sva deca se nalaze u kućnoj izolaciji i slučaju nastavu online - rekla je Darija Kisić Tepavčević. 

- Na osnovu uzrasne distribucije, najveći broj obolelih je između 20 i 40 godina, oni čine 40 odsto obolelih. Kada se radi o grupi starijih od 65, uglavnom se radilo o kontaktu sa mlađim članom porodice. Oboljevaju oni koji su najviše izloženi i koji očigledno najmanje primenjuju preventivne mere za koje je pokazano da je spašavaju živote - rekla je zamenica direktora Instituta “Batut” doktorka Darija Kisić Tepavčević.

- Dobro je što trend porasta laboratorijskih slučajeva ne prati trend hospitalizovanih i osoba na respiratoru. Ipak, zabrinjava nas porast. Ukoliko vidimo učestalost oboljevanja u svim zemljama Evrope, i Slovenija i Hrvatska i Mađarska i Rumunija su zabeležili rekorde, velika verovatnoća da se desi i u našoj sredini, to ne mora da bude, ali zavisi od nas. Zaista sada treba da damo sve od sebe - kaže Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!