PRVO UPOZORENJE, ONDA KAŽNJAVANJE: Doktor Kon ima poruku za sve koji ne nose maske

Novosti online

05. 10. 2020. u 19:45

EPIDEMIOLOG Predrag Kon rekao je za RTS da apsolutno svi moramo da branimo rezultat u borbi sa koronom. Ističe da se teško može izbeći treći talas.

ПРВО УПОЗОРЕЊЕ, ОНДА КАЖЊАВАЊЕ: Доктор Кон има поруку за све који не носе маске

Predrag Kon / Foto Tanjug

Prema poslednjem preseku, još 51 osoba je zaražena koronavirusom, od toga 36 je u Beogradu. 

Doktor Predrag Kon rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da je beogradskih 36 ipak više  od dosadašnjih 7 do 27, koliko smo uglavnom imali u proteklih mesec dana u glavnom gradu.

- Najveći broj iz kovid ambulanti u Beogradu bio je 39. Čim je preko 50 u Beogradu, nama je signal da situacija može biti ozbiljna, da krene manja epidemija - rekao je Kon. 

- Školske kolektive držimo pod kontrolom - kaže epidemiolog i dodaje da svaki autoritet treba da se ponaša u skladu sa situacijom. 

Govori se o brojevima, reviziji preminulih i postavlja se pitanje da li je bilo i drugih propusta.

Kon objašnjava da treba shvatiti šta znači aktuelni trenutak i vreme, ali i naknadno prikupljanje podataka. 

- Pričamo o bilo čemu: ubeđeni ste da u autobusu svi nose maske, a onda neko kaže da niko ne nosi masku, pa da bismo to izmerili – treba da prođe vreme - objasnio je Kon na primeru autobusa.

Govoreći o tome ko treba da brani mere i povoljnu epidemijsku situaciju, Kon smatra da apsolutno svi moramo da branimo rezultat. "Određeni procenat osoba ne veruje u mere, oko 10 posto, to nije malo, od 30 ljudi u busu, troje je takvo", pojasnio je dr Kon.

- Morate da upozorite, a onda da kažnjavate. Zemlje u okruženju uvele su ozbiljne kazne, mi ne.

Foto Tanjug

- Bitno je prepoznati. Onaj ko ne nosi masku zna da čini prekšaj - upozorava Kon.

- Drugi se osećaju ugroženo, to je posebna situacija i o tome treba da pričamo, da priđemo tim ljudima, ali oni duboko ne veruju. Tako je bilo za vezivanje pojasa u automobilu, dok nije počelo da se kažnjava - podseća Kon. 

Govoreći o trećem talasu, kaže da sve zavisi od toga kako ćemo čuvati rezultat i da je teško verovati da se to može izbeći.

- Kad bismo bili svi rigorozno disciplinovani, možda bi moglo, ali postoji porast koji pokušavamo da stisnemo da ne eksplodira kao u julu, da bi sistem opastao - kaže dr Kon.

- Treba da učinimo sve, neminovno dolazi zima, iskustvo je da sa virusom nema pregovora - zaključio je Predrag Kon.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)