SRBIJA U PAKLENOM KORONA OBRUČU Virus „eksplodirao“ u skoro svim zemljama u regionu

Novosti online

05. 10. 2020. u 08:24

DOK se situacija sa virusom korona u Srbiji polako smiruje, u ostalim državama bivše Jugoslavije broj zaraženih naglo raste, te postoji opasnost da veći broj zaraženih stigne i sa naše strane granice.

СРБИЈА У ПАКЛЕНОМ КОРОНА ОБРУЧУ Вирус „експлодирао“ у скоро свим земљама у региону

Foto: AP

Da korona bukti, pokazuje i činjenica da je u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata zabeleženo po više od 200 novih slučajeva zaraze, a crni rekordi se ruše iz dana u dan.

Hrvatska

Prema poslednjim podacima, u Hrvatskoj je u roku od 24 sata zaraženo 258 lica, preminulo je petoro, te je broj aktivnih slučajeva u ovoj zemlji trenutno 1.512. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom lečenju, 25 na respiratoru.

U ovom vremenskom razdoblju je testirano 4.608 osoba, a trenutno se 9.081 osoba nalazi u samoizolaciji.

Brojke su u Hrvatskoj počele drastičnije da se povećavaju polovinom septembra, a taj trend se, uz povremene padove broja obolelih preneo i u oktobar.

Crna Gora

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje Crne Gore tokom poslednjeg preseka na virus korona testirano je 838 osoba, a 224 je pozitivno, od kojih je 76 iz Podgorice. Dakle, zaražen je svaki četvrti testirani! Preminulo je dvoje ljudi.

Najviše zabeleženih slučajeva, njih 1.206 ima upravo u Podgorici, dok je drugo po redu Bjelo Polje, tik uz granicu sa Srbijom, gde ima 411 zaraženih.

Bosna i Hercegovina

Kada je u pitanju BiH, u protekla 24 sata testirana su 1.193 uzorka, zabeležena 263 nova slučaja zaraze ovim virusom, dok je prijavljeno šest smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj testirano je 539 ljudi, dok je prisustvo virusa potvrđeno kod 82 osobe. Najviše zaraženih je iz Banja Luke.

Severna Makedonija

Severna Makedonija je jedna od zemalja koje ruše rekorde po brojkama novoobolelih, te je u poslednjem preseku brojki zabeležen najviši broj zaraženih do sada - njih 243, dok su preminula četiri pacijenta.

Kako prenose makedonski mediji, ukupan broj aktivnih slučajeva novog virusa korona se u ovoj zemlji za samo dva dana povećao za petinu, te sada iznosi 2.585 slučajeva.

Najveći broj aktivnih slučajeva, više od 66 odsto, zabeležen je u šest gradova - Skoplju, Kumanovu, Kočanima, Strumici, Tetovu i Prilepu, a čak tri od ovih šest gradova nalazi se tik uz granicu sa našom zemljom.

S obzirom na to da je Srbija okružena žarištima korone, tj. zemljama u kojima broj zaraženih naglo raste, vrlo je bitno poštovati mere prevencije protiv ovog virusa, a posebnu pažnju obratiti ukoliko putujete u neku od navedenih zemalja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024