UNIŠTAVA TENKOVE, OKLOPNA VOZILA, BUNKERE: Pogledajte kako funkcionišre raketni sistem Vojske Srbije ALAS (FOTO +VIDEO)

Novosti online

20. 09. 2020. u 15:35

УНИШТАВА ТЕНКОВЕ, ОКЛОПНА ВОЗИЛА, БУНКЕРЕ: Погледајте како функционишре ракетни систем Војске Србије ALAS (ФОТО +ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

SISTEM ALAS (Advanced Light Attack Missile System) je savremeni laki raketni sistem taktičkog nivoa, namenjen prvenstveno za borbu protiv tenkova i drugih oklopnih vozila, kao i neutralisanje komandnih mesta, komunikacionih centara, bunkera, armiranih objekata i lakih borbenih plovila.

U standardnoj konfiguraciji baterija raketnog sistema ALAS se sastoji od baterijskog komandnog mesta, logističkog vozila i četiri lansera.

Baterijsko komandno mesto pomoću sopstvenog radara i optoelektronskog sistema otkriva, prepoznaje ciljeve i određuje njihove koordinate. Komandir baterije dodeljuje ciljeve svakom lanseru ponaosob.

Na svakom lanseru se nalazi po šest kontejnera sa raketama. Kontejneri omogućuju skladištenje rakete u trajanju od 10 godina bez održavanja. Na lanseru se nalazi zemaljska kontrolna stanica pomoću koje operater upravlja lanserom, testira kontejnere i rakete, prenosi podatke o cilju na raketu, lansira odabranu raketu i u završnoj fazi leta „zaključava“ GSN na odabrani cilj.

Raketa ALAS ima savremenu aerodinamičku konfiguraciju. Kao pogon koristi startni motor na čvrsto raketno gorivo i turbomlazni motor. Maksimalni domet rakete je 25 kilometara. Primenjen je savremen koncept vođenja otporan na ometanje.

U početnoj i srednjoj fazi leta primenjena je inercijalna navigacija koja dovodi raketu u zonu cilja, gde započinje proces detekcija i prepoznavanje cilja pomoću TV ili termovizijske glave za samonavođenje (GSN). U ovu svrhu se slika sa GSN prenosi pomoću optičkog kabla ili radio-linka do lansirnog vozila gde operater vrši odabir cilj, posle čega raketa prelazi u završni režim samonavođenja. Ovako koncipiran sistem vođenja sa operatorom u petlji omogućava veliku efikasnost uz minimalnu mogućnost „kolateralne štete“.

Trenutno se za potrebe opremanja Vojske Srbije rade interna ispitivanja integracije kontejnera sa raketom ALAS i pripadajućeg mehaničkog i električnog interfejsa sa platformom Modularni Oganj. U ovu svrhu izvedeno je više opita sa uspešnim lansiranjem rakete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Pedja

20.09.2020. 16:15

Sve je ovo ok.ali misljenja sam da nam treba raketni sistem tipa buk, s300, s350,s400. Sve ostalo je samo cist marketing. Pa oni nas tukli iz Italije Tomahavcima, a mi cemo kao da se branimo sa nasim izumima dometa 25.kilometara ?

Ljube

20.09.2020. 16:23

U Srbiji ,ili bolje receno kod Srba ,uvek treba razdvojiti vojsku i politiku .Vojska nije bila upitna nikada ,ali politika jeste i uvek je bila podanicka ,izdajnicka . Tako da mozemo imati bilo sta ,politika uvek ostane poslednja koja izda ,ponizi ,pa cak i proda svoje heroje ,generale tudjoj neprijateljskoj strani .Toliko o snazi Srbije . Politicki Beograd je jaci od bilo kog sistema naoruzanja u nasoj vojsci .

maniks

20.09.2020. 19:29

Izuzetno dobar sistem i vrlo precizan. Srbija mora da ima te sisteme na svakom pravcu odbrane a to znaci mnogo takvih jedinica .Bojim se da ne bude samo jedna kao i pancir S. Sve to sto imamo od naoruzanja mora da stiti S 300 V4, ili S 350 ili S 400 kao i gradjane Srbije.

Sparta

21.09.2020. 20:39

Sve je to ok, ali nama Srbima pod hitno treba : S 400 ili S 300 V4 ili S 350 ili S 300 VM - ANTEJ 2500 !!! BUK M2, TOR M2, SOSNA R, VERBA - i nasa domaca PVO i biti cemo mirni dugooo vremena !!! Viseslojna odbrana Srbije i istih PVO PRO sistema dugog dometa !! Ovo nama treba pod hitno. Tada mogu mirno spavati...