DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNIH 6 MESECI: U oktobru nas čeka miholjsko leto, a evo i kada će nam stići zima

Novosti onlajn

02. 09. 2020. u 19:28

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИХ 6 МЕСЕЦИ: У октобру нас чека михољско лето, а ево и када ће нам стићи зима

Foto Ž. Knežević

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod Srbije objavio je sezonsku prognozu vremena za period od šest meseci, odnosno do februara naredne godine.

Septembar

Srbiju očekuje prosečno topao i malo suvlji septembar. Nastavak poznog leta u prvoj polovini meseca. Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom septembra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 14 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Oktobar

Oktobar će obeležiti miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Novembar

Novembar će biti malo suvlji i topliji u odnosu na prethodne godine. Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom novembra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 11 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

Foto: Printscreen/RHMZ

Decembar

U decembru u Srbiji srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom decembra biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 11 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

Januar

U janauaru vreme će biti blaže i malo suvlje. Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom januara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Februar

Slično vreme biće i u februaru. Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. Mesečna suma padavina tokom februara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 12 mm u odnosu na višegodišnji prosek.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Opaki Is Back

02.09.2020. 19:50

Trebalo bi uvesti pravilo da se kazni svako ko da prognozu koja se ispostavi kao netacna. Nas RHMZ ne moze da pogodi od utorka do vikenda kakvo ce vreme da bude, a ne ovo. Prosle godine su najavljivali Sibir u Srbiji, a sneg jedva da je pao jednom u nizim predelima.

Milka

03.09.2020. 09:29

@Opaki Is Back - RHMZ nikada nije pogadjao nego prognozirao, što znači da je prognoza ostvarena ili ne, a ne tačna i netačna. Prognoze za 6 meseci se rade za privredu i njima je jako važno da imaju orjentaciju za narednih 6 meseci zbog planiranja energenata, potrošnje, kupovine...

maniks

02.09.2020. 20:46

Gluplju prognozu nisam procitao u zadnjih 10 godina. Ha,ha,ha u proseku ili nesto malo vise 0.2 ???? i tako za svaki mesec , bar da su napisali kad vec pisu gluposti kolika ce biti minimalna koliko maksimalna....ma dobro je procitati i ovakve gluposti.

Vrač

03.09.2020. 06:14

Odu indijanci kod vrača da pitaju kakva će biti zima. Kaže biće jako jako hladno. Indijanci se spremaju, skupljaju drva. Bila blaga zima. Sledeće godine opet pitaju vrača kakva će biti zima. Uuuu biće jaka zima sa puno snega. Indijanci skupljaju drva, a od zime ništa, snega nigde. Sledeće godine odu indijanci do RHMZ da pitaju kakva će biti zima. Kažu najgora u poslednjih 10 godina. A kako to znate? - Pa eno indijanci već 2 godine navlače drva!

Giga

03.09.2020. 07:56

Glupo. A kako će neko ko nezna koje su prosečne mesečne temperature znati uopšte hoće li biti žešće ziime. Je li bio problem istaći prognozu temperature u Celzijusu.

XaXaXa

03.09.2020. 10:06

Најчешће нису у стању да "убоду" ни ујутро за поподне, ал` зато све знају за пола године упапред...

Dragan Bgd

03.09.2020. 10:50

A, mozda da napisete visinu tih prognoziranih temperatura u stepenima celzijusa. ili, da se mi vracamo u proslost da gledamo kolika je bila temperatura po mesecima , pa plus minus vasa prognoza ??????? Smesni ste kao bioskop u podne. Ne mozete da pogodite za dva dana unapred a zauzimate ovoliko prostora u dnevnoj stampi. Ja sam da se uvedu kazne za pogresne prognoze.