HEROJI CRVENIH ZONA: Lončar sa lekarima kovid bolnica (FOTO)

Novosti online

13. 08. 2020. u 13:15

ХЕРОЈИ ЦРВЕНИХ ЗОНА: Лончар са лекарима ковид болница (ФОТО)

Foto Ministarstvo zdravlja

KRAGUJEVAC, 13. avgusta (Tanjug) - U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz tog grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka kojima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu ssto čine u cilju borbe protiv epidemije korona virusa.

On je na prijemu, u organizaciji Ministarstva zdravlja, rekao da u Srbiji trenutno ima oko 8.000 aktivnih slučajeva korona virusa, a da je oko 2.000 na bolničkom lečenju.

"Od tih oko 2.000 koji su trenutno na bolničkom lečenju nisu svi pozitivni. Imamo i pacijente koji imaju sve karakteristike kao da su pozitivni, ali njihov test je ili negativan, ili čekamo ponovoljeni test", rekao je Lončar.


Naveo je da su trenutno 364 zdravstvena radnika pozitivna na korona virus od ccega je 28 na bolničkom lečenju.


To je, dodao je, manje nego poccetkom prossle nedelje kada je visse od 600 zdravstvenih radnika bilo pozitivno i mnogo više njih na bolničkom lečenju.


Istakao je da su zdravtstveni radnici naši junaci i da se osnovu ovih podataka može videti koliko oni rade.


"Neki od njih rade bez dana odmora. Pojedini su pokušali da rade u toj opremi u kojoj oni rade svaki dan, ali nisu izdržali ni dva, tri sata i to ne da leče, nego da rade neke druge poslove. Posle dva, tri sata su padali u nesvest, nije im bilo dobro i slično", rekao je Lončar.

Anesteziolog Katarina Pavlović iz Kliničkog centra Kragujevac rekla je da su radili i da će nastaviti da rade vredno i predani, sa puno empatije i nade.


Ona je pozvala sve da budu odgovorni i poštuju uvedene mere jer je, kako je istakla, mnogo lakše prevenirati, nego lečiti.


Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov kaže da su se trudili da pacijentima ukažu maksimalnu zdravstvenu negu.


"Dali smo sve od seve da pacijenti ozdrave. Bilo je svega - suza, straha, radosti, solidarnosti...Umorni smo i iscrpljeni, ali daćemo sve od sebe da budemo istrajni do kraja", rekla je ona.


Infektolog iz Kraljeva Zorica Kostić je rekla da je jedno vreme bila na ispomoći kolegama sa Infektivne klinike u Beogradu, kao i u Novom Pazaru.


Po povratku iz Novog Pazara su, dodala je, formirali kovid bolnicu u Kraljevu.


"Od poćetka marta smo imali pozitivne pacijente i infektivno odeljenje je aktivno ućestvovalo u zbrinjavanju i lećenju takvih pacijenata, naravno uz pomoć tercijarnih zdravstvenih ustanova, a sada smo bili prinuđeni zbog masovnosti obololeih i velikog broja srednje teških i vrlo teških pacijenata formiramo našu intenzivnu jedinicu i napravimo kovid bolnicu u Kraljevu", rekla je Kostić.


Rekla je da su se maksimalno trudili i izrazila mišljenje da su građanima Kraljeva uspeli da pruže adekvatnu pomoć.


Glavna sestra pneumofiziolosskog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar Snežana Jeremić je, u ime svih svojih kolega, zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su dossli iz drugih gradova u Novi Pazar da im pomognu kada je bilo najteže.


 "U jednom trenutku u bolnici u Novom Pazaru bilo je visse od 390 bolesnika. Hvala svima, hvala državi, predsedniku Alekdandru Vučiću i Ministarstvu zdravlja ssto su obezbedili sva potrebna sredstva za naš rad i lečenje bolesnika, a hvala i svim donatorima", rekla je Jeremić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)