VIŠE OTPUSTA NEGO PRIJEMA: U Areni smešteno 28 pacijenata

Tanjug

10. 08. 2020. u 17:10

U PRIVEMENOJ kovid bolnici u Areni zbrinuto je 28 obolelih od korona virusa, a poslednjih dana veći je broj otpusta nego prijema pacijenata.

ВИШЕ ОТПУСТА НЕГО ПРИЈЕМА: У Арени смештено 28 пацијената

Foto Petar Milošević

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ''''Železnice Srbije'''', koji rukovodi bolnicom, Vlado Batnožić kaže da su u Areni smešteni srednje teški pacijenti, da većina ima obostranu upalu pluća, a da je oko 20 odsto njih na kiseoniku.

- Primimo oko 20 pacijenata, a otpustimo oko 25 i tako je poslednjih desetak dana. Sredinom jula u Areni je bilo oko 250 pacijenata, a danas ih je 28. Većina je izlečena i otpuštena kući - kaže Batnožić za Tanjug.

Dodaje da pacijenti u proseku provedu između osam i deset dana na lečenju u Areni, kroz koju je od 7. jula, kako kaže, prošlo oko 420 obolelih od Kovida 19, od kojih je oko 350 izlečeno, dok su ostali premešteni u druge zdravstvene ustanove.

- Očekujemo da će u narednom periodu deo pacijenata iz ostalih kovid bolnica biti prebačen u Arenu, a odavde će po izlečenju biti pušteni kući - kaže Batnožić.

Najviše pacijenata smeštenih u Areni je iz Beograda, ali ima ih iz cele Srbije, dok je prosek starosti obolelih oko 50 godina.

U Areni je angažovano oko 120 zdravstvenih radnika i pripadnika Vojske Srbije, a iz Zavoda ''''Železnica Srbije'''' do sada je bilo angažovano oko 75 medicinskih radnika.

Koordinator privremene kovid bolnice ''''Beogradska arena'''', pukovnik Veljko Milić, kaže da se poslednjih dana smanjuje broj pacijenata u toj bolnici i dodaje da su pacijenti uglavnom pod infuzionom i injekcionom terapijom.

- Svi su stabilni i dobro se osećaju, a poslednjih dana imamo utisak osećamo kao da epidemija jenjavaja - kaže Milić za Tanjug.

Podseća da je u Areni razveden sistem za dovod kiseonika i da je obezbeđeno 216 mesta za pacijente kojima je potrebna kiseonična potpora, a predviđeno je oko 150 mesta za respiratore.

- Izvršena je dodatna elektrifikacija, tako da smo za neki naredni talas potpuno spremni - navodi Milić.

Dezinfekciju unutrašnjeg prostora ''''Arene'''' jednom dnevno vrše ekipe Zavoda za biocide, a prostor oko hale dezinfikuju jedinice ABH Vojske Srbije tri do četiri puta dnevno.

Milić kaže da je dobra praksa iz privremene bolnice Beogradski sajam, u kojoj je takođe bio tima, preneta i u Arenu i da nije bilo problema sa snabdevanjem dezinfekcionim sredstvima, lekovima i zaštitnom opremom.

- Zajedno sa zdravstvenim radnicima iz civila ostvarujemo dobru saradnju, ima nas je više od 120, a ukoliko se bude povećavao broj pacijenata, spremni smo da reagujemo i povećamo angažovanje -  kaže Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma