KINESKE BATERIJE ŠTITE NAŠE NEBO: Sve je više indicija da je Srbija dogovorila kupovinu raketnog sistema PVO

R. Dragović

05. 08. 2020. u 12:00

КИНЕСКЕ БАТЕРИЈЕ ШТИТЕ НАШЕ НЕБО: Све је више индиција да је Србија договорила куповину ракетног система ПВО

Kineski PVO sistem FK-3

RAKETNI sistem srednjeg dometa PVO FK-3 koji se neformalno naziva "kineskim S-300", zajedno sa ostalim naoružanjem malog i srednjeg dometa zaključaće srpsko nebo.

Kupovinu ovog sredstva koja je nezvanično potvrđena, mnogi smatraju najvažnijim poslom u jačanju Vojske Srbije poslednjih decenija. Srbija će, po svemu sudeći, postati prvi korisnik ovog sredstva van kineske armije.

Značaj nabavke ovakvog raketnog sistema, kako ističu poznavaoci raketne tehnike, ali i globalnih prilika, izuzetno je veliki. Ovakve rakete snažan su faktor odvraćanja od spoljne agresije, a u sadejstvu sa ostalim sistemima PVO čine celinu - raketni štit od napada iz vazduha.

Na osnovu škrtih informacija koje su iscurile u javnost, Srbija je kupila tri baterije ovog sistema. To podrazumeva devet vozila, sa četiri rakete, kao i tri mobilne radarske stanice, čiji opseg prevazilazi domet raketa. FK-3 može da gađa šest ciljeva odjednom i to sa 12 raketa istovremeno.

Kinezi su prethodnih godina uspeli da većinu informacija o tehničko-taktičkim karakteristikama FK-3 sačuvaju daleko od javnosti. Poznato je, međutim, da je domet raketa između 27 kilometara, po visini, i 100 kilometara po daljini. Reč je o dometima za respekt, koji su adekvatni prostoru Srbije.

CENA NEPOZNATA

CENA raketnog sistema FK-3 apsolutno je nepoznata - naglašavaju poznavaoci ratne tehnike. Postoji mogućnost, međutim, da je Srbija dobila određene povlastice prilikom ugovaranja, budući da je prva evropska zemlja koja će biti korisnik ovog borbenog sredstva i moguća odskočna daska za njegovu prodaju drugim državama i vojskama.

Pukovnik PVO u penziji Miroslav Stojanović ističe da su vesti o novom naoružanju za Vojsku Srbije oskudne, ali da po dometu i osnovnim karakteristikama FK-3 po mnogo čemu odgovara ruskom S-300.

- To za Srbiju znači zaštitu celokupne teritorije. Nedovoljno je poznato da je trenutna raketna pokrivenost državne teritorije Srbije od napada iz vazduha izuzetno mala i na skromnim visinama - kaže Stojanović. - Sistem "Neva" koji je decenijama u dežurstvu ima ograničen domet na maksimalnih 18 kilometara po visini i tek nešto više od 20 po daljini. Sa kineskim raketama, koje će od napada sa malih visina braniti ruski "pancir" odbrana iz vazduha je neupitna.

Kina je poslednjih godina napravila niz krupnih koraka u razvoju PVO sistema, pri čemu se koristi iskustvima sličnog naoružanja stranih država. Posebno veliki korak napravila je na planu ispitivanja bepilotnih vazduhoplovnih platformi - dronova. Ovu činjenicu uvažila je i Srbija, pa je od Kine kupila bespilotne letelice, ali i tehnologiju za završetak domaćih borbenih dronova.

UBOJITI I NA VISINI

SRBIJA će, po isporuci sistema FK-3, uz Rumuniju i Bugarsku, biti jedina država u regionu sposobna da brani svoju teritoriju od napada iz vazduha na većim visinama. Rumuni bi do kraja godine trebalo da stave u funkciju američki raketni sistem "Patriot", koji je plaćen gotovo četiri milijarde dolara. Bugarska svoje nebo zaključava proverenim ruskim sistemom S-300, koji je dobro poznat raketašima naše vojske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Aca

05.08.2020. 22:22

@ZaNjihMozeIsporukaSaAlija - Niko ne krade tu djubrad, samo ih previse ima i ne zavode se. Navadili ste se na aliekspres ko svinja na koncentrat . Nosimo citave dzakove malih paketica plus ostalu postu. dodji da vidis kako je postaru, sta sve treba da nosi u toku jednog radnog vremena. a ti porucujes alat preko alija ja to treba da ti donesem na ruke. Ja za to nisam placen niti moje kolege. Sta sve predje preko nasih ledja kao u rudniku da radimo.

Mijenjaj Karijeru

05.08.2020. 23:11

@Aca - Što radiš posao kad ti ne odgovara ? Za šta si ti to plaćen ? Oće da bude poštar, a neće da isporučuje pakete ? Ne svidja mu se plata pa namjerno radi traljav posao i to smatra opravdano... I još mu krivo što ljudi kupuju pa on mora da isporučuje. A onda se žali kad isto tako njemu neko nešto ne uradi - a taj “neko” koristi isti izgovor. Svaka čast na mentalitetu.

Nikola

06.08.2020. 05:32

@Aca - Ako radis radi kako treba ili menjaj poso!!! Ne muči sebe i druge ako ti neodgovara! A kada nebudu više mogli da nađu robove kao tebe onda će da poboljšaju uslove rada ili će zatvoriti!

Pera

06.08.2020. 07:18

@Aca - @Aca Pa vidi ovako: u normalnim zemljama, poštari ne nose pakete, već ostave ceduljicu, pa stranka ide u poštu i preuzme. To što vi u pošti ne možete da se dogovorite i organizujete šta i kako da radite, to je vaš problem, koji ste krađom prebacili na građane Srbije. Inače, ako ne kradete, kao što tvrdiš, zašto novac koji se šalje iz inostranstva putem pisma i čestitki (mislim na običnu poštu), nestane? Možeš li to da objasniš, kada već tvrdiš da ste svi pošteni???

Tuturutu

06.08.2020. 10:55

@Aca - Bas me zanima ko je to donro do nas mora da su rode a ne postari iz drugih drzava ,mora da je neko to stvorio u nasoj posti pa ste se pogubili pa ne znate kako da ih podelite,a majke ti za sta si placen ako ne za to ....strasno ....

zaliv tacka net

06.08.2020. 15:13

@Tuturutu - @Aco treba vama motka, to je za vas, nema reda u drzavi pa se recimo postari bune sto moraju da rade svoj posao. Sta bi ti, burek i da sedis negde?

Simostep

07.08.2020. 19:50

@Aca - Ako si nezadovoljan poslom,Daj otkaz. Neko drugi će biti sretan na tom radnom mestu. Ti dobijaš platu da izvršiš usluge, a ne da se šetaš. Naučite više da vi u pošti živite od usluga. Da ste tu radi naroda. Nadam se da neko iz vrha Pošte će pročitati tvoj komentar.

Ivan Zgrozeni

07.08.2020. 09:57

@ZaNjihMozeIsporukaSaAlija - Mislim da nestaju u carini. U carini rade profesionalni lopovi. Kada carine vrednosti robe dodaju i trosak prevoza i zbir postane osnova za placanje PDV-a koji se sabira sa osnovom i zbir postaje osnova za naplatu carine. SVE TE DAZBINE PREVAZILAZE VREDNOST ROBE. Halo, carino. Ne uvozim ja prevoz da bih na to placao carinu. LOPOVI!

ZALIV tacka NET

05.08.2020. 13:18

Jednu bateriju cine 4 vozila, jedno vozilo sa radarom i tri vozila sa po 4 rakete sto znaci ukupno 12 vozila. Takodje ovaj sistem je napredniji od S300 jer su implementirane daleko novije tehnologije a ovo nije kopija S300 vec je proizvod ogromnih ulaganja u istrazivanja. Posle SAD Kina ulaze najvise u nove tehnologije, recimo vise nego cela EU i Rusija zajedno.

ZALIV tacka NET

05.08.2020. 19:35

@Miki Zg - @Dani, pa jel ima vece bede no slabe drzave tj vojske? E moj ti, idi bolje drzi onu zastavu diginih boja i kloni se tema koje nisi kadar da shvatis.

deda

05.08.2020. 21:34

@Dani - Bas si pametan .Ko je napao Srbiju,porusio mostove i infra strukturu ubijao nevin narod i bacao bombe sa uranom to ti nemas poima kada pises gluposti.Srbiji treba sigurna odbrana od neprijatelja.

Mile

05.08.2020. 19:53

Вешто је избалансирао Вучић нема шта. Заобилази америчке санкције, добијамо шта нам треба (мада би С 400 или сличан кинески пандам, био боље решење због домета), укључујемо кинезе ефективније у нашу ствар (заштиту). Одлична вест, само да се реализује и то што пре.

Alf

06.08.2020. 12:47

@Mile - Колико сам разумео, ово је једини систем већег домета који се не налази на УСА листи за санкције, тако да је избор био логичан. Сигурно би сви волели С 400 или С 350, али ово је рационално решење. Патриот или Насамс 2 је такође коректан избор, али то УСА не би продале нама сигурно, а цена је изузетно висока.

Replikator

06.08.2020. 02:16

Bolje mi da cuvamo Nevu, jer kod kineskih moze biti da jedna opali pa tri da se upuvu, kao petarde. Zar nije bolje orginal S 300 , nego ova kineska kopija!? Bacaju se pare na jeftinu plastiku, a cak i Bugari znaju sta valja a sta ne.

Mapko

06.08.2020. 05:23

Izgleda da je "Dani" spavao tokom cas istorije, da nije,znao bi da su anticki Grci, davno razumeli da samo jaka vojska moze da odbrani demokratiju, a jaka vojska uvek ide uz pozitivne finansije jedne drzave. Zamislite pre 2500 godina. To mora biti Alfa i Omega jedne zemlje.

Nikola

06.08.2020. 05:39

Naša vlast uvek upoređuje našu odbranu-vojsku u odnosu na "okruženje" !!! Zar je moguće da smo toliko zaboravni??? Mi smo ratovali sa najvecom silom u istoriji ljudske civilizacije sa svim njihovim vazlima!!! Kada razmisljamo o odbrani-odvracanju onda treba da odvratimo SVE NJIH ZAJEDNO! A da bi ih odvratili Srbija treba da bude 5 puta nauružanija nego recimo Kaljingrad!

Slobodan

06.08.2020. 08:40

Ово је више кинески Патриот, него кинески С-300. С-300 испаљује ракете вертикално и може да гађа циљеве 360 степени по хоризонтали. Патриот и испаљује ракете у правцу циља и може да гађа свега 120 степени по хоризонтали, без померања возила. За ФК-3 се не зна, можда је исти угао можда мањи. И радар са пасивном фазном решетком је исто решење као код Патриота. Користи се буквално исто као Патриот.

gej

06.08.2020. 11:58

Prosto covek da pukne od smeha. Dajete sve podatke o nasem naoruzanju. Pa zar to nije vojna tajna??? Moze jos detalja pa da taj potencijalni neprijatelj uradi sve kako bi neutralisao te rakete. BUDIBOGSNAMA: AMATERI.

Vuke

07.08.2020. 01:57

Na wikipwdii je navedeno da smo već korisnici ovog sistema još od pre dva meseca. Tako da ko prati i nije neka najnovija vest. Jedino se čeka momenat da se neko slika pa da se objavi da ga imamo.

Pc

07.08.2020. 10:37

Taj sistem je HQ 22 koji ima domet 170km. FK 3 je sistem koji ima rakete manjeg dometa i to do 100 km. Visina gadjanja cilja je ista. Treba napomenuti da to jeste kopija s300 koja je mnogo usavršena i meri se sa poslednjim modifilacijama s 300. Sve u svemu sada postoji problem uvezivanja ovih sistema sa starim KUB i novim ruskim sistemima kratkog dometa u integralni sistem. Srbiji je potrebno bar 24 ovakve baterije, ali i ovo je veliki napredak u odnosu na prastare sisteme PVO koje naša vojska poseduje.