POBEDA LAŽI NAD ISTINOM: Kako je zapadna propagandna mašinerija zbog Kosova NEMILOSRDNO MLELA srpski narod

Rade Dragović

subota, 08. 08. 2020. u 09:00

ПОБЕДА ЛАЖИ НАД ИСТИНОМ: Како је западна пропагандна машинерија због Косова НЕМИЛОСРДНО МЛЕЛА српски народ

Facebook

ANTISRPSKA propaganda u delu zapadnih medija pojavila se još osamdesetih godina povodom turbulentnih događaja na Kosovu i Metohiji.

Pokrajina je odmah po Titovoj smrti, ali i pre toga, bila mesto izliva snažnih i masovnih velikoalbanskih stremljenja.

Nemačka štampa u fokus je stavljala "srpsku vladavinu". "Špigl" je tako još marta 1989. objavio da je čak "100.000 Albanaca saslušavala policija". Potom se u maju 1990. digla neviđena buka oko tobožnjeg trovanja albanskih đaka; "Frankfurter rundšau" izvestiće da su hiljde otrovane,a među njima i mnogo dece.To je ujedno bila jedna od najapsurdnijih podmetačina u istoriji novinarstva poznata kao "jedno- -nacionalno trovanje". Od desetak hiljada otrovanih širom pokrajine nije otrovan nijedan Srbin.

Da bi u javnosti Zapada slika o navodnim srpskim zlodelima bila potpunija i kako bi se Srbima lakše pripisala krivica, kroz usta lekara Bujara Bukošija tvrdi se da su albanski lekari na Kosovu i Metohiji otpušteni i umesto njih su postavljeni "manje kvalifikovani lekari iz Srbije, koji na Kosovu mogu po volji da eksperimentišu".

Foto arhiva

PROPAGANDA u nemačko-austrijskoj štampi počela je još 1988, da bi se iz dana u dan intenzivirala. Obnovljena je stara austrougarska i kominternovska propaganda protiv Srba, koje su se sve vreme, sa manjim ili većim osekama, držali slovenački i hrvatski, a velikim delom i jugoslovenski komunisti. U medijskoj pripremi otcepljenja u nemačko-austrijskoj štampi će iz gotovo svakog teksta izbijati netrpeljivost prema Jugoslaviji i Srbiji.

NAJSKUPLjA LAŽ O SRPSKIM SILOVANjIMA

RADI obezbeđivanja dokaza o prinudnom izbeglištvu Albanaca u prihvatne kampove u Makedoniji i Albaniji, inače podignute pre početka NATO agresije, što znači da je egzodus Albanaca Zapad unapred planirao, slegle su se stotine zapadnih novinara, koje je intresovala isključivo sudbina kosovskih izbeglica. Oni su pustili u opticaj naročiti oglas kojim se nudilo od 20.000 do 30.000 dolara za bilo kakav video-snimak srpskih zločina. Gotovo svaki zapadni novinar tražio je intervju sa žrtvama silovanja koje su počinile srpske snage. Reporter "Obzervera" Helena Smit da bi opravdala okupaciju Kosova, objaviće lažnu priču, nadajući se Pulicerovoj nagradi, koja je zapadnim izveštačima sledovala u ranijim lažnim izveštajima da su Srbi na Kosovu za "dve godine pre ulaska snaga NATO" silovali 20.000 žena. Ron Redmond, zaposlen na BBC, na osnovu rekla-kazala priča iz izbegličkih kampova, izveštavao je o "stotinama" "silovanja", "progona" i "ubistava".

Tom antisrpskom horu, koji je ponovo nakon sedamdeset godina zavladao nemačkim javnim diskursom, aktivno će se pridružiti i ugledni "Cajt". Po njemu: "Briselska zajednica stala je na pogrešnu stranu: na stranu ugnjetača u Beogradu, a ne na stranu ugnjetenih u Zagrebu i Ljubljani."

Istovremeno, austrijski i nemački mediji u intervjuima i drugim napisima neprekidno daju prednost hrvatskim i slovenačkim sagovornicima, a objavljuju tekstove u kojima se na razne načine optužuje Srbija, da ruši Jugoslaviju. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih, u nemačko-austrijskoj štampi postignuta je široka saglasnost da se iz svih raspoloživih oruđa raspiruje kriza u Jugoslaviji s ciljem da se ona lakše dezintegriše.

Na sličan način su nemačka i austrijska štampa učestvovale u stvaranju krize pred Prvi svetski rat, ali i 1941. godine.

Foto arhiva

Antisrpska doktrina nemačkih centara meke i tvrde moći u punoj snazi pokazaće se devedesetih godina na terenu kosovske krize. Linija je bila jasna - temeljnim razaranjem srpskog nacionalnog korpusa i njegovih interesa potrebno je dezintegrisati najpre SFRJ, a zatim i onaj njen deo koji je ostao vezan za Srbiju, kao i nju samu.

Zapad je to dugo pripremao. Nemački BND je još 1987, za vreme Hansa Ditriha Genšera, Hitlerovog SA granadira, otvorila svoju ispostavu u ambasadi u Tirani kao bazu za antisrpske operacije i obučavanje terorističke OVK. Nemačka vlada je 1995. u Tirani potpisala nemačko-albansku izjavu o "rešenju kosovskog pitanja", što je bukvalno značilo podršku kosovskim Albanacima za samoopredeljenje, a time i defakto pravo na secesiju, terorizam i oružanu pobunu.

ZAPAD, da bi posao oko dezintegracije Srbije bio što uspešnije obavljen, stvara širu koaliciju. U tom kontekstu mora se posmatrati boravak Osame bin Ladena, bivšeg agenta CIA, u Albaniji 1994. godine, kada je albanskom predsedniku Saliju Beriši obećao pomoć, a drugi put 1998. kada je prokrijumčario teroriste iz Italije. Tada je formiran centar islamskih terorista uz sponzorstvo Saudijske Arabije.

Takođe, u sastavu OVK, prema prestižnom "Tajmsu", bilo je i mudžahedina, što je, vidi paradoksa, "uznemirivalo" američku administraciju. Klinton je, u atmosferi afere "Levinski" - koja je do temelja potresala Vašington 23. marta 1999. dobio podršku Senata za bombardovanje SRJ. Tome je prethodila višegodišnja antisrpska propaganda u kojoj je izrečeno bezbroj laži.

Foto arhiva

Kristofer Lejn i Benjamin Švarc, istraživači Kejto instituta, dokazuju da je upravo američka administracija odgovorna "za kosovsku humanitarnu krizu i za priznavanje OVK kao dominantne snage na Kosovu". Cilj je bio, kako primećuje Džejms Biset, bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji, Bugarskoj i Albaniji, "da se destabilizuje Kosovo i svrgne srpski predsednik Slobodan Milošević", kao nužan preduslov za pokoravanje Srbije i instaliranje nove NATO destinacije.

Američkoj administraciji bio je potreban slučaj "Račak" budući da joj je bilo poznato, što je, između ostalih, i poslovično obavešteni Kisindžer potvrdio, da je sporazum Milošević - Holbruk o prekidu vatre u 80 odsto slučajeva prekršila OVK. Ali, to nije vredelo - odluka o bombardovanju Srbije, od NATO alijanse, odosno SAD uz britansku saradnju i višegodišnje podstrekivanje Nemačke, već je bila doneta.

Aktivna saradnja NATO i OVK uspostavljena je znatno pre početka bombardovanja SR Jugoslavije. Robert Gelbard, specijalni izaslanik za Balkan, sastao se u junu 1998. godine sa političkim liderima OVK. Teroristi su za evro-američke medije preko noći "postali borci za slobodu i nacionalni heroji".

Američki zaokret konačno je javno potvrđen sastankom Ričarda Holbruka sa rukovodstvom OVK u Juniku kod Dečana, krajem juna 1998. godine, gde se izuven slikao s teroristima. Ova slika je obišla svet i sugerisala zvaničnicima i vodećim medijima kako treba govoriti i pisati o OVK, Srbiji i Kosovu i Metohiji. Holbruk nijednom rečju nije osudio terorističku aktivnost OVK, već je izjavio: "Mislim da bi Srbi trebalo da odu odavde."

Američki Stejt department je, da bi opravdao bombardovanje, objavio da je "90 odsto etničkih Albanaca proterano sa Kosova, iako je bilo bezbroj informacija o tome da su pokrajinu počeli da napuštaju posle pritiska NATO zemalja i OVK kako bi se "moralno" opravdalo bombardovanje Srbije.

Radi razumevanja "izbegličke krize" na Kosovu i Metohiji treba imati u vidu činjenicu da su pripadnici OVK imali na raspolaganju brojeve satelitskih mobilnih telefona Robina Kuka i Veslija Klarka, kako bi, pored sadejstva sa NATO na vojnom planu, kordinisali i druge aktivnosti, a time i navodno i od NATO isplanirano izbeglištvo.

Foto arhiva

Na Kosovu i Metohiji, na osnovu sporazuma od 13. oktobra 1998, između Miloševića i Holbruka, donetog pod pretnjom bombardovanja Srbije, bilo je predviđeno da se rasporedi oko 2.000 nenaoružanih posmatrača OEBS (čiji je ukupan sastav pred bombardovanje iznosio oko 1.400 ljudi). Njihov formalni zadatak bio je da kontrolišu upotrebu teškog naoružanja srpske policije i da nadgledaju primirje između OVK i srpskih snaga. Stvarni cilj njihove misije bio je da OVK pomognu u obuci i drugoj logističkoj potpori da povrati izgubljene pozicije na terenu i da pripreme i obezbede logističku podršku za NATO bombardovanje Srbije (koje je u Vašingtonu već bilo doneto). Za šefa misije postavljen je američki general u penziji Vilijam Voker, a za zamenika britanski general Džon Drevjenkijevič. U stvari, posmatrači OEBS sa američkim ambasadorom Vokerom na čelu - koji je bio agent CIA - bili su paravan za njene operacije podrške OVK.

Članovi Vokerove misije po narudžbini svojih vlada i špijunskih organizacija u svojim izveštajima - kao i u drugim slučajevima gde su njihovi interesi bili upleteni - bezočno su lagali. Evro-američki mediji i njihovi nalogodavci i naručioci stvarali su, kako primećuje Robert Fisk, huškačku atmosferu: "Milošević je bio Hitler, Srbi nisu bili bolji od nacista, a Albanci su postali Jevreji Kosova".

Zapadna propagandna mašinerija, sve do okončanja sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, nemilosrdno je mlela srpski narod, ali i istinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

Che

08.08.2020. 09:27

Lepo dokumentovan, skupljen i prezentovan materijal o antisrpskoj histeriji kao pripremi za oruzanu agresiju, unistavanje srbije i otimanje teritorije. Ostaje ne jasno, zasto i danas, 30 godina nakon neprestanih napada zapada i dalje imamo neupitnu drzavnu politiku koja se svodi na pridruzenje EU.

buki

08.08.2020. 15:14

@Che - Alii se u isto vreme bori da ljudima koji imaju želju za istinom, promeni pogled na satanizovanu Srbiju. Takodje se bori da mnogim mladim i neiskusnim Srbima, koji su podlegli pod zapadnu propagandnu mašineriju, ukaže na grešku i vrati ih plemenitom srpskom rodu. Da bi se sve to menjalo, moramo saradjivati sa EU pa i kroz proces pridruženja, za koji svi (političari posebno) znamo da je bla-bla trućanje.

Soko

08.08.2020. 09:45

Šta drugo i očekivati od nacističko terorističke Nemačke.Njima je Hitler ostavio u amanet da podrede svojim interesima sve što im se ne može odupreti.Naravno tu su i ostale nakaze ljudskog roda kojima je jedina snaga u NATO alijansi zloglasnoj.

nedim

08.08.2020. 09:46

dok je zavrijeme Titove vladavine vladao spokoj i bilo kakav mir nije bilo ugroženi naroda, svi smo bili spokojni; dolaskom miloševiča koji je bio engleski špijun dosta zločina učinjeno al vidim da danas ima svoji sljebednika koji se ne mire pravom istinom sve drugo samo reakcija na kasnije događaje

SamoTi

08.08.2020. 11:21

@nedim - Neistina. Dok je Tito bio vi ste uporno pravili probleme i nije bilo spokoja. Kako je Tito umro vi ste počeli sa žešćom ofanzivom, pa je tek kasnije došao Milošević. Sve se vraća, sve se plaća pa će tako biti i sa vašom otimačinom.

Miki Zg

08.08.2020. 18:53

@nedim - Dok je bio Tito ( Josip Broz ) koji im je praktično dao državu od 45. god. iako su u ratu bili fašisti ,financijski su ih pomagale Rep. eks. YU i pronatalitetnu politiku ( dece 9 .DC9 ) ,par puta išao na KiM ,recimo 67 .god. nije izlazio iz voza ,zbog svoje bezbednosti .Kada je umro 80.god. 4.5 .Šiptari su se digli na ustanak ( bio u vojsci pod uzbunom te god. )!

buki

08.08.2020. 15:21

@Prelle - Potpuno ste u pravu. Najsrećnija sam bila kada mi školski blagajnik na kraju meseca da platu na ruke. Ja i dan - danas banku koristim samo u tu svrhu, ali me to brojanje i davanje moje plate košta 450 dinara, a blagajnik u školi i dalje postoji.

Gavrilo Princip

08.08.2020. 10:04

I sta smo mi uradili da dobijemo ovu informativnu bitku osim kuknjave i lamentiranja za internu upotrebu? Sta danas radimo na svetskom planu da pobedimo te lazi?

Dhc

08.08.2020. 10:24

Samo da napomenem da CIOM upravljaju Britanci i kriju se iza Amerike ustvari oni drže tu duboku državu koja dejstvuje protiv Srbije. . Svaka cast ekipi Novosti na ovim informacijama.

Neko

08.08.2020. 10:38

Toga je uvek bilo i uvek bice. A dogadjaji su pokazali da smo pocetak 90ih nespremno docekali. Ono sto je jos tragicnije je sto i sada nakon 30 godina nismo nista naucili i gubimo propagandni rat.

SamoTi

08.08.2020. 11:23

Nadam se da ljudi kod nas shvate i razumeju dubinu našeg problema i da uz jedinstvo ali i predanje dođemo do malo mira i mogućnosti da naša deca i unuci vide bolje sutra. Zlo sa koje je oko nas u Evropi će ostati tu dugo, mi moramo malo da taktiziramo uz pomenuto jedinstvo i slogu među nama.

Komentator

08.08.2020. 13:35

"Obnovljena je stara austrougarska i kominternovska propaganda protiv Srba". To je jedan od brojnih dokaza da su politika AU i Kominterne vodjeni iz izstog centra moci. Naizgled jako razliciti interesi a u sustini neverovatno slicni.

Zoran Petrović

08.08.2020. 14:14

Sav taj zapad potice od stvaranja i koristenja ljudskih robova , zauzimanja tuđih teritorija poput indijanskih i teritorija crne rase. A o nemcima koji su pobili vise od 8 miliona ljudi da se i ne priča. Sva njihova tajna sluzba preko ambasadama je već od 1985 godine radila intenzivno na raspadu. A drzava to i te kako zna.

baraba

08.08.2020. 14:57

Meni nikako nije jasno koji je to toliki interes strancima oko našeg Kosova? Koliko ja to shvatam, nije da oni vole šiptare, baš nemaju razloga za to (niko nema), a ne mogu da shvatim ni da imaju toliki razlog da rade sve protiv nas Srba, jer stvarno, mi smo toliki mali i nebitni da bi pola svijeta nešto imali protiv nas. Ostaje pitanje šta se kog đavola dešava? Da li je razlog taj da bi oni kontrolisali tu teritoriju kao neku ulaznu tačku droge u centar Evrope? Da li da koriste rudna bogatstva za dzaba? I to su mogli jednostavnije riješiti, a ne ovako. Ovolika količina nepravde stvarno izluđuje. Problem je što niko ne shvata da ovo ovako ne može biti rješenje. Već znamo iz istorije da se i 500 godina može trpiti, pa se kad tad riješi. Stvarno bih volio da mi neko objasni šta se to dešava i iz kojeg glavnog razloga? Nešto mora biti.

ISTINA

08.08.2020. 16:51

Сад ви из Новости објавите ово! Наша власт од 2000г (,,револуција", и ,,воља" народа, а не организовано и плаћено од запада) каже да су то наши пријатељи. Ко је ту луд?! Новости су некад биле наш НАРОДНИ лист!!! Данас?! Ви ће те одговорити и објавом овог комента ко су Новости данас.

vladimir

08.08.2020. 17:49

Nemac ostaje "nemac" /german/ i to je genetika, tako da je UZALUDNO nadati se njihovoj promeni shvatanja "iber ales", kojom je itekako "inficirana" Amerika, namerno spasavajući preživele naciste /od kalibra ... Verner fon Braun, direktor NASE/ i koja je kao "zadužbinu" inicirala nacističku NDH! I zato je izmišljena Srebrenica i Kosmet da bi se OPRAO zločin nad Srbima! Upamtite - nemac će ponovo izazvati rat, jer to je jače od njega!

Pera

08.08.2020. 21:34

Zašto naši mediji ne bruje na sva zvona tu istinu, kao i istinu da su zapravo Srbi bili žrtve na Kosovu (tragična pogibija Branke Đukić je samo jedna od opevanih tragedija)? Mi koji smo živeli i dalje živimo u Srbiji, znamo (bar veći deo nas), istinu o Kosovu, dok ostatak sveta gleda njihovu propagandu, i veruje im. Isto to treba i mi sad da radimo sa maksimalnim angažovanjem na svim mogućim platformama (internet, televizija, radio...),dok se svest ljudi o Kosovu ne promeni, odnosno dok ne saznaju pravu istinu.