ČETIRI NOVE MERE PROTIV VIRUSA: Naša svakodnevnica će od jeseni ponovo biti izmenjena

Novosti online

26. 07. 2020. u 11:10

ЧЕТИРИ НОВЕ МЕРЕ ПРОТИВ ВИРУСА: Наша свакодневница ће од јесени поново бити измењена

Foto: K. Mihajlović

POČETKOM godine nismo mogli ni da zamislimo koliko će virus korona uticati na naše živote.

Međutim, kako je vreme odmicalo, postajalo je sve izvesnije da virus ne utiče samo na naše zdravlje, već i na našu svakodnevnicu. Sve uobičajene stvari, kao što je odlazak do prodavnice, dobijaju novo značenje. Sada je sve izvesnije da će naša svakodnevnica ponovo biti izmenjena i to od jeseni.

Leto samo po sebi obično označava period odmora u toku godine i jedne kraće pauze kada smo posvećeni uživanju. To baš u doba korone ne deluje tako, jer već cela godina kao da je pauzirana, a naši životi u stagnaciji. Ipak, jesen uvek predstavlja povratak u realnost, pa tako i sada čekamo 1. septembar da vidimo kako ćemo ubuduće živeti.

ONLAJN NASTAVA

Ono što nam prvo padne na pamet kada pomenemo konkretan datum, 1. septembar, to je svakako povratak u školu. Zbog klimave epidemiološke situacije, sve je izvesnije da će školarci ponovo učiti od kuće i imati onlajn nastavu. Neki đaci manje, neki više.

U javnosti su se pominjali razni modeli po kojima bi školstvo od jeseni moglo da funkcioniše. Ministar prosvete Mladen Šarčević je i sam rekao da se pričalo o desetak modela i podmodela. Jedna od opcija koja se najviše pominjala je kombinovani model, po kom bi učenici imali dve nedelje onlajn nastavu i dve nedelje išli u školu. Ali onaj model koji najviše glavobolja zadaje roditeljima, je isključivo onlajn nastava. Sve je izvesnije da se od jeseni đaci neće vraćati u školske klupe u punom obimu.

DECA U VRTIĆU SA MASKAMA

Nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom kada nije moguće držati distancu za odrasle je sasvim jasna mera, međutim, šta je sa decom kada je potvrđeno da i oni mogu biti prenosioci?

Ono što će se najverovatnije desiti na jesen je da će deca predškolskog uzrasta nositi maske u vrtićima. Dok su roditelji zabrinuti kako će to tačno funkcionisati i kako naterati tako malu decu da nose maske, predlog ove mere već postoji, a čeka se samo ozvaničenje od strane Kriznog štaba.

Nije tajna, ova mera ima dosta protivnika.

SPORTSKE UTAKMICE BEZ PUBLIKE

Italijani za sav haos u njihovoj zemlji izazvan korona virusom krive i jednu fudbalsku utakmicu koja se igrala pred nekoliko desetina hiljada navijača. Tako su sve sportske manifestacije među prvima bile "prognane" u doba korone.

Ipak, kako pokušavamo da se što bolje nosimo sa kovidom-19, i na fizičkom i psihičkom nivou, potrebno je na neki nači vratiti neke od najvažnijih sporednih stvari na svetu. Za nekoliko dana kod nas kreće fudbalska sezona, odnosno od 1. avgusta.

Međutim, kako je najavljeno sve utakmice će se igrati bez publike. A izvesno je i da će od jeseni bez publike igrati i sve sportove u zatvorenom.

STOPIRANjE OTPLATA RATA KREDITA

Sve rate kredita koje imaju privrednici i građani, ponovo će biti moguće stopirati od 1. avgusta, prenosi "Blic". Prema informacijama, tada na snagu stupa nova odluka o moratorijumu koji bi, prema najavama, trebalo da traje bar dva meseca.

- Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak, kada će javnosti biti i saopštena kompletna nova mera - potvrdili su u NBS.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gorance

26.07.2020. 12:03

Nije mi bas sve jasno. Evo npr. ovde u Svajcarskoj.... Skola se normalno pohadjala,vrtici isto.... Samo su maske obavezne u javnom prevozu. Konkretno u Cirihu,reka Limmat i Cirisko jezero svakog dana puni kupaca,klubovi i restorani rade normalno...turisti na sve strane...broj obolelih ispod svakog proseka!

Jana

26.07.2020. 14:08

Mogli smo znati kako će izgledati naši životi da ste vi novinari objavili planove Bila Gejtsa iz vežbe oktobra 2019. i nemačke države iz 2012. godine koji se sad precizno sprovode. I tako će biti naredne 2,5 godine. Ali vi volite da to zovete teorijama zavere pa se iznenađujete.