ČASOVI I U ŠKOLI I PRED TELEVIZOROM: Škole se spremaju da se od septembra prilagode kombinovanom modelu nastave

Lj. BEGENIŠIĆ

25. 07. 2020. u 11:00

NAJAVA ministra prosvete Mladena Šarečevića da će đaci od jeseni ići u školu po kombinovanom modelu - tri nedelje nastave u školi, jedna kod kuće uz onlajn časove - obradovala je roditelje, decu, ali i direktore škola.

ЧАСОВИ И У ШКОЛИ И ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРОМ: Школе се спремају да се од септембра прилагоде комбинованом моделу наставе

Foto D. Milovanović

- Osnovci od prvog do četvrtog razreda ipak bi trebalo da idu u školu od septembra, i to ili sve vreme ili po modelu - tri nedelje škola, jedna nedelja onlajn nastava. S druge strane, učenici od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, ići će dve nedelje u školu, a dve nedelje pratiti nastavu na daljinu - rekao je ministar Šarčević uz napomenu da nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model.

Direktori obrazovnih institucija naglašavaju da su spremni za bilo koji vid nastave na koji se odluči država, ali da živu reč ništa ne može zameniti. Oni smatraju da školske objekte, gde god je to moguće, treba prilagoditi za rad dece po grupama, nastavu organizovati u dve smene, a ako treba raditi i vikendom, kako bi se i nastava vratila u normalne tokove, a i mere zdravstvene zaštite bile ispoštovane.
- U našoj školi moguće je organizovati rad u dve smene. Starija deca mogla bi da idu pre podne, mlađa posle podne. Unutar škole imamo 43 prostorije i đaci se mogu rasporediti i raditi po grupama koje ne bi bile velike. Radni dani da budu rezervisani za osnovne predmete, a časovi iz veština (fizičko, likovno i muzičko) da se odvijaju van škole, kada to vremenske prilike dozvoljavaju ili subotom kako bi se izbeglo veliko grupisanje dece. Takođe, veliki odmor ne bi trebalo da bude u isto vreme za sve učenike - kaže nam

U ŠKOLU S MASKAMA

MINISTAR Šarčević je rekao i da će deca nositi maske ukoliko to bude preporuka struke. On je ocenio da će klasični tip škole, koji je važio do epidemije virusa korona, biti moguć tek kada bude skroz bezbedno, a to će se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

Rada Rakočević, direktorka OŠ "Bora Stanković", naglašavajući da su ovo predlozi i mogućnosti kako bi se nastava što je moguće više normalizovala.

Naša sagovornica smatra da onlajn nastava i časovi čije je snimanje u toku mogu da budu dodatna podrška učenju u školi, ali da je vrlo važno da se učenici vrate na nastavu, da škola živi, a ne da bude zatvorena, a da je odgovornost i na roditeljima da objasne deci koliko je važno da poštuju mere zdravstvene zaštite.
I roditelji se nadaju da će deca od septembra normalno krenuti u školu ili da će biti primenjivan kombinovani model. Kako ističu, sve je bolje od toga da sve vreme provode pred televizorom. Veliki problem predstavlja i čuvanje mlađe dece, jer roditelji koji rade nemaju kome da ih povere na čuvanje, a mališani u nižim razredima sami ne mogu da prate onlajn nastavu kod kuće, pa im je podrška neophodna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri