KRIZNI ŠTAB: U ovim gradovima je najnepovoljnija epidemiološka situacija (VIDEO)

Novosti online

24. 07. 2020. u 14:44

U PALATI Srbija održana je konferencija Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

КРИЗНИ ШТАБ: У овим градовима је најнеповољнија епидемиолошка ситуација (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Epidemiološka situacija u Vojvodini može se okarakterisati kao nepovoljna, kao i u celoj Srbiji, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

U poslednjih nedelju dana registrovano je 723 nova obolela, od kojih 387 samo u Novom Sadu, koji je, kao veliki grad, najeksponiraniji za transmisiju.

Takođe je, s tim u vezi, naveo Sremsku Mitrovicu, Kikindu, Sombor, Suboticu, Rumu i Vrbas.

-Pored Beograda i Novog Sada, Kragujevac ima kompleksnu situaciju. Nešto bolja situacija je u Kraljevu, posebna pažnja se obraća na Valjevu, imamo nešto veći broj zaraženih u Vrnjačkoj Banji-rekao je Gojković i dodao da je važno da građani nastave da poštuju mere i apeluje da se izbegavaju slavlja i veća okupljanja.

-Epidemijska kriva se zaravnjuje, ali je ubedljivo najvažnije da nastavimo da pošujemo mere - reakao je dr Gojković.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

 

-Uspeli smo da stabilizujemo odnos između primljenih pacijenata i otpuštenih. Sada je imperativ da poštujemo sve mere i da smanjimo broj novoobolelh, čime bi smanjili broj hospitalizovanih pacijenata-objasnio je on.

 

O SOJEVIMA VIRUSA

Direktorka "Batut" Verica Jovanović, na pitanje da li u Srbiji postoji više sojeva virusa korona, rekla je da u našoj zemlji ima samo jedan tip tog virusa i da je isti onaj koji je identifikovan u Kini u decembru 2019. godine.

-Nemamo podatak o tome da se radi o nekim različitim sojevima virusa korona, postoji jedan jedini koji je identifikovan krajem decembra 2019. godine i to je taj koji je prisutan na teritoriji više zemalja-istakla je Jovanović.

 

TESTIRANjE NA LIČNI ZAHTEV SE PLAĆA

Sve populacione grupe, bez obzira na uzrast, plaćaju PCR testiranje na lični zahtev, istakla je danas direktorka Intistuta „Batut“ Verica Jovanović.

-Da bismo otklonili sumnju o pravilima koja su uspostavljena za PCR testiranje, testiranja na lični zahtev koštaju isto sve građane Srbije, bilo da je reč o deci ili odraslima 6.000 dinara- naglasila je Jovanović. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

 

O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI NA BALKANU


Pokrajinski sekretar Zoran Gojković komentarisao je i navode SZO da je situacija na Balkanu zabrinjavuća što se tiče epidemije krona virusa.

-Zemlje se nalaze u različitim stadijumima epidemije, neke su izašle iz epidemije, neke ulaze. U martu smo imali iskustva iz Italije i Španije, pa smo nešto naučili. Po stopi mortaliteta smo u dosta boljem položaju nego mnoge razvijenije zemlje. Sve zemlje Zapadnog Balkana su u prvom krugu bile uspešne u borbi i mali broj smrtnih slučajeva to i pokazuje. Vidite da se sada i u drugim zemljama dešava ono što se i kod nas dešavalo posle popuštanja mera -kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

PREMINULO 10 OSOBA, 409 NOVIH SLUČAJEVA

U Srbiji je u prethodna 24 sata virusom korona zaraženo 409 osoba.

Na žalost, preminulo je 10 lica, čime je broj preminulih skočio na 518.

Na respiratorima se nalazi 167 pacijenata.

Testirano je 10.634 osoba, čime se broj ukupno testiranih popeo na 601.984.

Hospitalizovanih je 4.575.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice