TEŠKO DO KAZNE ZA BATINE: Inspektori koji su bili meta, teško dokazuju napade, a sankcije blage

S. Bulatović

23. 07. 2020. u 12:03

SAOBRAĆAJNOG inspektora u Valjevu, pre nekoliko godina, stranka koju je kontrolisao je - pretukla.

ТЕШКО ДО КАЗНЕ ЗА БАТИНЕ: Инспектори који су били мета, тешко доказују нападе, а санкције благе

Foto: T. Borković

Toliko da se više na posao nije vraćao, već je otišao u invalidsku penziju. Slična je sudbina i njegovog kolege, tržišnog inspektora u Vranju. U praksi inspektori napade teško dokazuju, pa napadači ne zarade uvek zaslužene kazne. Zbog toga su Mreža inspektora Srbije, NALED i Ministarstvo državne uprave uputili inicijativu Ministarstvu pravde da se poveća krivično-pravna zaštita inspektora, koju bi pratila dosledna tužilačka i sudska praksa.

Oštre sankcije, veruju u Mreži inspektora, sprečile bi da se ponovo neko nađe u koži građevinske inspektorke u Beogradu. Kada je kontrolisala radove u jednom objektu, preduzimač je naredio svim radnicima da izađu. Nju su ostavili zatvorenu u kući sa ugašenim svetlima. Kao i da niko ne doživi ono kroz šta je prošao saobraćajni inspektor u Prijepolju. Njemu su zapalili automobil i na kuću bacili Molotovljev koktel. Komunalni inspektori se često nađu u obruču pasa i po nekoliko sati tako čekaju pomoć policije.

U poslednjih pet godina, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj krivičnih prijava za napade na službena lica kretao se između 300 i 400 godišnje. U 60 odsto postupaka je izrečena uslovna osuda. Najmanje četvrtina prijava je odbačena, dok je trećini dosuđivana zatvorska kazna i to najčešće od tri do šest ili od šest do 12 meseci.

Zahvaljujući izmenama Krivičnog zakona, s kraja prošle godine, kaznena politika je pooštrena i to u proseku četiri puta. U Mreži inspektora Srbije kažu da sada treba raditi na tome da inspektori uspeju da dokažu napade, ali i da se takvi predmeti odmah procesuiraju, kako ne bi zastareli.

- Ljudi koji napadaju inspektore najčešće nemaju problem sa novcem, pa ni da angažuju najbolje advokate - objašnjava Dragomir Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije. - Sada su nam potrebna tumačenja sudija o metodi dokazivanja, ali i kako tretirati takve postupke da ne zastarevaju. Republički javni tužilac bi trebalo da izda obavezujuće uputstvo kako da se tretiraju slučajevi napada na inspektora, kako bi i kaznena politika bila ujednačena. Napadi se dešavaju jedan na jedan i zato ih je teško dokazati.

RAZMATRAJU

U MINISTARSTVU pravde potvrđuju da su dobili inicijativu za povećanje krivično-pravne zaštite inspektora.

- Radna grupa Ministarstva pravde za izmenu Krivičnog zakonika je u stalnom zasedanju i razmatra sve pristigle inicijative - kažu u ovom ministarstvu. - Početkom decembra 2019. godine stupile su na snagu izmene Krivičnog zakonika,kojima su, pored ostalog, pooštrene kazne za napad na službeno lice. Za napad na službeno lice ili pretnju, umesto zatvorske kazne od tri meseca do tri godine, sada preti kazna od jedne do pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!