Vraćaju nam VELIKO BLAGO: Sada i zvanično - Ruska Duma ODOBRILA vraćanje lista Mirosljavljevog jevanđelja Srbiji

Tanjug

23. 06. 2020. u 14:28 >> 10:10

Враћају нам ВЕЛИКО БЛАГО: Сада и званично - Руска Дума ОДОБРИЛА враћање листа Миросљављевог јеванђеља Србији

Foto: Novosti arhiva

DRŽAVNA duma Rusije ratifikovala je danas sporazum sa Srbijom, prema kojem će biti omogućeno vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju, u zamenu za sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u u Narodnom muzeju u Beogradu, prenosi agencija TASS.

Prema odredbama sporazuma, Rusija će vratiti Srbiji list Miroslavljevog jevanđelja, koji je prenet u Rusku narodnu biblioteku 1883. godine, u okviru kolekcije episkopa Porfirija Uspenskog.

Skupština Srbije usvojila je u januaru ove godine Zakon o potvrdivanju Sporazuma izmedu Vlade Srbije i Vlade Rusije o predaji lista Miroslavljevog jevandelja Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Rusiji, a Sporazum je postignut tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina 17. januara 2019. godine.

Miroslavo jevanđelje napisano je oko 1180. godine i predstavlja najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i čuva se u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu, podseća TASS.

Oko 1845. godine arhimandrit Porfirije (Uspenski) otkrio je rukopis u manastiru Hilandar. Uzeo je jedan list i odneo ga u Rusiju.

Agencija TASS navodi da je sudbina Rerihovih slika bila nepoznata od 1941. do marta 2017. godine, kada je dopisnik te agencije otkrio platna u Narodnom muzeju Srbije.

Prema nekim podacima, Rerih je jednu sliku poklonio beogradskom muzeju, a ostale su donete u Srbiju u okviru izložbe posvećene njegovom deku.

Međutim, izbijanje Drugog svetskog rata sprečilo je vraćanje eksponata u Rusiju, prenosi TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)