MANJE OCENJIVANJA, VEĆA ODGOVORNOST RODITELJA: Predložene izmene Zakona o obrazovanju i vaspitanju uvode novine u škole

Lj. BEGENIŠIĆ

03. 12. 2021. u 15:00

OSNIVANjE komisije za praćenje verske nastave, manji broj ocena za srednjoškolce, obavezno intoniranje himne na početku školske godine, povećana odgovornost roditelja u pogledu izostajanja đaka, smanjeno dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika i povećanje starosne granice sa 17 godina za upis u srednju školu, osnovne su izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja, koje je Vlada prosledila na usvajanje Skupštini Srbije.

МАЊЕ ОЦЕЊИВАЊА, ВЕЋА ОДГОВОРНОСТ РОДИТЕЉА: Предложене измене Закона о образовању и васпитању уводе новине у школе

Foto Z. Jovanović

Kada je reč o obaveznom broju ocena u jednom polugodištu u srednjim školama i gimnazijama, još u aprilu 2020. Vlada Srbije je, zbog epidemije, donela uredbu kojom se broj ocena smanjuje sa četiri na tri. Sada se to stanje i zakonski "overava", ali broj ocena u osnovnim školama ostaje isti - četiri u jednom polugodištu.

Direktori srednjoškolskih obrazovnih institucija smatraju da je ova izmena dobra jer smanjuje nervozu i jurnjavu za ocenama.

- S obzirom na vanredne okolnosti u kojima se odvija nastavni proces, ova izmena je neophodna, mora se gledati kakvo je stanje na terenu - kaže za naš list Dragana Iljukić Ćećez, direktorka Filološke gimnazije.

- Srednjoškolci u Beogradu išli su na kombinovanu nastavu, nastavnici predmeta koje deca slušaju samo jednom jedva su uspevali da ih vide, pa je u tim okolnostima veoma teško vrednovati znanje i izvesti ocene.

Za osnovce se ne menja ništa u ocenjivanju, Foto D. Milovanović

Da je predlog o manjem broju ocena dobar, smatra i Dejan Nedić, direktor Ekonomske škole i predsednik Društva direktora Srbije:

- To je dobro i za decu i za profesore, nema jurnjave i nervoze, a četvrta ocena najčešće je prepisivana.

Istovremeno, Forum beogradskih gimnazija uputio je Skupštini amandman kojim se predlaže da nastavnici, čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno, budu u obavezi da ih ocene najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno, tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri i više puta nedeljno učenici dobijali četiri ocene po polugodištu.

Predloženo je osnivanje verske komisije, koja treba da prati organizovanje i ostvarivanje verske nastave, usaglašava predlog programa verske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstava, daje mišljenje o listama nastavnika verske nastave... Komisiju osniva Vlada na period od šest godina, a u njen sastav imenuje se po jedan predstavnik tradicionalnih crkava i verskih zajednica, tri predstavnika organa nadležnog za poslove odnosa sa crkvama i verskim zajednicama i tri predstavnika Ministarstva prosvete.

Zakonskim izmenama predviđeno je i da škola koja ne pusti himnu na početku školske godine plaća kaznu od 100.000 do milion dinara.

Jedna od izmena tiče se roditelja, pa je tako do sada roditelj, koji je obavešten da je učenik već dva dana neopravdano izostao, bio dužan da obezbedi da se učenik u roku od tri dana vrati na nastavu. A novim izmenama bio bi u obavezi i da obavesti školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

Takođe, novim izmenama smanjuje se dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika, a to znači da će se na jedinstven način obračunavati prekonormni rad nastavnika po broju stvarno održanih časova preko pune norme. Time bi finansijski efekti bili samo manji, nikako veći, što znači da se smanjuju ukupna sredstva koja se isplaćuju po ovom osnovu.

Nakon usvajanja zakonskih izmena, u srednju školu, na redovnu nastavu, moći će da se upišu i stariji od 17 godina, što do sada nije bio slučaj.

LICENCE ZA SEKRETARE

AKO direktor škole učini težu povredu radne obaveze, biće obrazovana disciplinska komisija, koja će voditi postupak protiv njega i utvrđivati odgovornost. Takođe, jedna izmena odnosi se i na sekretare škola - oni će će morati da imaju obrazovanje iz oblasti prava i licencu za sekretara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)