SPAJAO OBALE I LJUDE: Na komemoraciji Mrkonjiću najverovatnije će govoriti Vučić i Dačić

S.S.R.

30. 11. 2021. u 21:42

GRAĐANI, saradnici, poštovaoci, poslanici sa kojima je delio klupe u Skupštini Srbije, drugovi iz SPS i sa gradilišta, ambasadori..., i juče su se, upisivajući se u knjige žalosti, opraštali od funkcionera SPS Milutina Mrkonjića, koji je preminuo u subotu uveče od posledica usporenog rada srčanog mišića.

СПАЈАО ОБАЛЕ И ЉУДЕ: На комеморацији Мркоњићу највероватније ће говорити Вучић и Дачић

Foto M. Anđela

U njegovoj stranci privodili su se kraju dogovori oko organizacije sahrane. Čuveni Mrka biće ispraćen na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, sutra u 15 časova. Zbog epidemioloških mera, sat i po ranije počeće primanje saučešća na otvorenom, ispred kapele.

Komemoracija će biti održana u 11 časova, u centralnom holu srpskog parlamenta, poslednjem radnom mestu Mrkonjića. Njoj će prisustvovati porodica, prijatelji, poslanici, predstavnici Vlade, diplomatskog kora i mediji. Svi ostali koji žele da se oproste od Mrkonjića mogu to učiniti na groblju, jer u parlamentu, zbog epidemioloških mera, nema dovoljno prostora za više ljudi.

Živadin Jovanović, Foto Tanjug

I u Domu Narodne skupštine je otvorena knjiga žalosti. Prvi se upisao njen predsednik Ivica Dačić:

- U ime Narodne skupštine Republike Srbije izražavam najiskrenije žaljenje što nas je napustio Milutin Mrkonjić između ostalog aktuelni narodni poslanik i bivši potpredsednik. Crvena ruža na njegovom mestu u sali pokazuje koliko nam nedostaje njegov vedri i optimistički duh i vera u projekte razvoja. Ponosan što sam ti bio prijatelj, tvoj sin.

Poslednji pozdrav u ime naroda Argentine upisao je ambasador Osvaldo Marsiko, dok je na srpskom jeziku ambasador Palestine Mohamed Nabhan izrazio saučešće i zahvalio se "prijatelju palestinskog naroda".

Poslanik SPS Dejan Radenković poručio je da je ovo samo pozdrav, a "ne oproštaj od Mrke, od kojeg se ne nikada ne može oprostiti".

Foto Novosti

I u sedištu SPS u Beogradu, kao i u drugim gradovima je nastavljeno upisivanje u knjige žalosti.

- Čovek dva puta umire, jednom kada umre fizički, drugi put kada umru njegova dela i sećanje na njega, a Milutin Mrkonjić je besmrtan, jer posle njega ostaje sve ono što je uradio za ovu zemlju - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, nakon što se upisao u knjigu žalosti.

- Mrkonjićev veliki san bila je izgradnja metroa. Često je gledao projekte i davao savete u vezi sa radovima. Nažalost, nije doživeo da vidi te radove, ali ćemo ih završiti i zbog njega. Milutin Mrkonjić će nastaviti da živi i kroz metro i druga dela koja je napravio, on je to zaslužio i ima pravo na takvu vrstu spomenika.

Narodni poslanik Dejan Radenković, Foto Z. Jovanović

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović pamtiće ga kao čoveka koji je mostovima spajao obale i ljude:

- Desetine mostova su trajna svedočanstva najdublje posvećenosti svojoj zemlji i narodu.

Svoje utiske o Mrki upisali su i potpredsednik SPS Aleksandar Antić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predsednik Skupštine prestonice Nikola Nikodijević...

GOVORE VUČIĆ I DAČIĆ

NA komemoraciji Milutinu Mrkonjiću najverovatnije će govoriti predsednik Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, ali i neko iz porodice ili najbližeg kruga prijatelja. Za sve mostove i građevine koje je gradio, u utorak mu se zahvalilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čituljom u "Novostima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati