NACIJE NISU BEZ BUDUĆNOSTI: Promocija knjige Jorama Hazonija "Vrlina nacionalizma" večeras u Beogradu

V. N.

26. 11. 2021. u 10:23

PUNE dve decenije posle kraja Hladnog rata žive priče o nacijama kao navodno prevaziđenim istorijskim kategorijama. Nacionalne države prema ovim tezama nemaju nikakvu perspektivu jer je budućnost rezervisana samo za razne oblike regionalnih i globalnih integracija. Praksa, međutim, tvrdoglavo odbija ova neomarksistička gledišta: nacionalne države su i te kako nastavile da štite svoje interese, a obični ljudi su sve jače branili svoje tradicije i identitete.

НАЦИЈЕ НИСУ БЕЗ БУДУЋНОСТИ: Промоција књиге  Јорама Хазонија Врлина национализма вечерас у Београду

Miša Đurković je prevodilac ovog dela

Ovako politikolog i filozof Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije, iscrtava okvir knjige izraelskog političkog filozofa Jorama Hazonija, "Vrlina nacionalizma", čiji je prevodilac i autor pogovora srpskom izdanju. Ovo po mnogo čemu kapitalno delo, koje baca novo svetlo na uvrežene stereotipe o nacionalizmu i nacionalnoj državi biće promovisano danas u 19 časova na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Đurković, najavljujući knjigu (izdavač beogradski "Klio") ističe da poslednjih desetak godina, mnogi mislioci otvoreno dižu glas protiv uvreženog kvaziteorijskog nasilja. Jedan od najboljih izdanaka pobune jeste profesor Hazoni, koji svojom knjigom objavljenom 2018. poziva na "vraćanje normalnosti".

- Polazeći od sopstvene starozavetne tradicije Hazoni najpre podseća da su nacije daleko starije kategorije, a ne navodno izmišljeni konstrukti koji nastaju posle Francuske revolucije. Sa puno prava on o svom jevrejskom narodu govori kao o naciji kontinuiteta kao što i druge nacije to mogu za sebe da tvrde. On brani ideju nacije i poretka sveta u kome naporedo postoje nacionalne države koje poštuju i priznaju jedna drugu, kao daleko plemenitiju i mirniju od poretka imperija koje pretenduju da sve potčine sebi - objašnjava Đurković.

Najvažnija savremena imperija za Hazonija je EU, jer nastoji da izmeni prirodni poredak zasnovan na tradicionalnoj porodici. Stoga Hazoni svoj nacionalizam brani kao legitiman i određuje ga kao konzervativni poredak, suprotstavljajući ga liberalnom imperijalizmu.

- Zanimljiva je teza da Hitlerova nacistička tvorevina nije primer nacionalističkog modela već klasičan imperijalni poduhvat proizašao iz nemačke tradicije života u imperijama umesto u nacionalnim državama. Hazoni na nizu mesta pominje i Srbe, stavljajući ih u sličan kontekst kao i svoje Jevreje, dakle kao ljude kojima se odriče pravo na sopstvenu samoodbranu i zaštitu identiteta - napominje Đurković.

KVALITETNE POLEMIKE U SVETU

HAZONIJEVA knjiga doživela je snažnu recepciju u svetu, ali i niz kvalitetnih polemika. Svoj sud o njegovim stavovima na današnjoj promociji daće dekan Pravnog fakutleta Zoran Mirković, istoričar Miloš Ković, Stevan Gajić, iz Instituta za evropske studije, izdavač Zoran Hamović i prevodilac i autor pogovora Miša Đurković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)