NEBESKI VOJVODA ZAŠTITNIK SRBIJE: Srpski vladari i plemići slavili su arhangela Mihaila

B. Subašić

21. 11. 2021. u 08:25

PRAZNIK Sabora Svetog arahanđela Mihaila, Aranđelovdan, jedna je od najčešćih krsnih slava kod Srba koji gaje izuzetan kult "vojvode nebeskih sila". Najmoćniji srednjovekovni vladari i plemići podigli su u njegovu slavu velelepne zadužbine, a na neuobičajenim freskama arhanđel im daruje "mač pobede".

НЕБЕСКИ ВОЈВОДА ЗАШТИТНИК СРБИЈЕ: Српски владари и племићи славили су архангела Михаила

Arhangel Mihailo

Akademik Vojislav J. Đurić je dešifrovao skrivene poruke tih zadužbina i fresaka pomoću "Paleje", popularne srednjovekovne apokrifne knjige biblijskih priča. U njoj je detaljno i živopisno opisan vojni pohod Isusa Navina starozavetnog vojskovođe koji je narod Izrailja uveo u Obećanu zemlju.

Njemu se, pred do tada neosvojivim Jerihonom ukazao arhangel Mihailo sa vatrenim mačem najavljujući mu pobedu. Akademik Đurić je otkrio da je povest iz "Paleje" oduševila i inspirisala čitaoce među plemićima-ratnicima koji su štitili "srpsku obećanu zemlju". Vladari su od tada poređeni sa Isusom Navinom i na freskama predstavljani sa arhanđelom koji im daje mač. Otkriven je i izvor arhangelskog kulta i veliki uticaj književnosti na srpsko plemstvo.

- Vreme oko sredine 14. veka u znaku je izgradnje manastira u čast oba arhanđela ili samo Mihaila. Među ktitorima je najveći broj iz redova visoke vlastele - zabeležio je akademik Đurić.

Kralj Milutin je posle velike pobede nad Osmanlijama u Maloj Aziji 1313. podigao Arhangelski manastir u Jerusalimu, na mestu gde se ovaj po predanju takođe ukazao s mačem. Car Dušan je zadužbinu, velelepne Arhangele kraj Prizrena, sazidao na mestu drevnog hrama "vojvoda nebeskih sila" gde je kao mlad preboleo smrtonosnu bolest. Protosevast Hrelja, Ohmućević, Relja Krilatica iz narodne poezije podigao mu je hram u Štipu, a despot Oliver u Lesnovu. Car Dušan u Pologu i despot Stefan u Ljubostinji i Manasiji, slikani su s arhanđelom koji im daje mač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)