VUJOVIĆ O NOVOM PREDLOGU ZAKONA: Osiguraćemo korišćenje biocidnih proizvoda koji nisu štetni po zdravlje ljudi

Tanjug

09. 11. 2021. u 13:29

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović, obrazlažući Predlog zakona o biocidnim proizvodima, istakla je danas da su neophodna stroga pravila i procedure korišćenja tih proizvoda kako bi se utvrdilo da je proizvod prihvatljiv i da nije štetno po zdravlje ljudi, životinja i životnu sredinu.

ВУЈОВИЋ О НОВОМ ПРЕДЛОГУ ЗАКОНА: Осигураћемо коришћење биоцидних производа који нису штетни по здравље људи

Foto: Arhiva

- Zakonom se osigurava da u Srbiji budu samo biocidni proizvodi koji nemaju štetu po zdravlje ljudi, životinja i životne sredine - kazala je Vujović u parlamentu.

Vujović kaže i da je osnovni cilj tog zakona zaštita zdravlja ljudi, životinja i zaštita životne sredine, ali i poboljšanje transparentnosti.

Kaže i da će novim zakonom biti postignuta maksimalna usklađenost sa propisima EU, odnosno sa uredbom o biocidnim proizvodima, kao i da će se uvesti nova pravila za korišćenje biocidnih proizvoda na tržištu.

Zakon će, kako kaže Vujović, urediti liste aktivnih supstanci.

Takođe, biće uređeni i postupci na osnovu kojih se biocidni proizvodi čine dostupnim na tržištu i koriste, kao i istraživanja i razvoj, klasifikacija, pakovanje, obeležavanje, oglašavanje i bezbednosni list biocidnog proizvoda, kazala je Vujović.

Govoreći o izmenama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, Vujović navodi da je cilj usklađivanje propisa u okviru pregovaračkog poglavlja 27 i pomeranje rokova.

- Stari rok je istekao 2020. godine, a novi rok za izdavanje dozvola je 31. decembar, 2024. godine. Rok se pomera zbog sprečenosti operatera da kompletiraju dokumentaciju - kazala je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri