VREMENSKI FENOMEN U SRBIJI: Zato je na Kopaoniku danas toplije nego u Beogradu

Novosti online

28. 10. 2021. u 09:52

DOK je jutarnja temperatura na teritoriji skoro cele Srbije ovoga jutra u minusu, na planini Kopaonik je čak 6 stepeni. Zanimljivo je i to što je za razliku od mnogih gradova sa jutarnjom maglom i sumaglicom, jutro na planini osvanulo vedro i sunčano.

ВРЕМЕНСКИ ФЕНОМЕН У СРБИЈИ: Зато је на Копаонику данас топлије него у Београду

Foto: N.Živanović

Za ovakvu pojavu postoji i meteorološko objašnjenje. Naime, Srbiju je danas zadesio fenomen temperaturne inverzije, na koju ukazuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), te je usled ove pojave temperatura u brdsko-planinskim predelima jutros bila viša u odnosu na kotline i nizije, piše Blic.

Prema vremenskoj prognozi narednih dana ovakva jutarnja temperatura na Kopaoniku će čak ići i jedan stepen više.

Šta je temperaturna inverzija?

Kako stručnjaci objašnjavaju suočili smo se sa temperaturnom inverzijom, pojavom koja je suprotna od očekivane - da umesto da temperatura pada kako se penjemo naviše, ona zapravo raste.

Foto: Printskrin

Ovaj fenomen, kad je na planinama toplije nego u nizijama, zove se temperaturna inverzija. Dok u normalnim uslovima temperatura opada sa porastom nadmorske visine, kod ovog fenomena se, dakle, dešava suprotno.

Temperaturna inverzija se najčešće dešava tokom hladnih, stabilnih zimskih dana, kad se velika količina hladnog vazduha spusti u doline, dok su planinski predeli na suncu. U takvim uslovima temperatura raste u skladu sa nadmorskom visinom, pa tako nizije mogu biti u dubokom minusu, dok na planinima može biti i 10 stepeni više.

Kada je tlo u toku noći hladnije od vazduha, atmosfera predaje toplotu podlozi, usled čega se hlade prvo slojevi vazduha neposredno uz podlogu, a zatim i viši slojevi. Samim tim, ti slojevi bliži tlu postaju znatno hladniji u odnosu na malo više slojeve iznad, pa se taj topao vazduh iznad nađe "u sendviču", jer je i ispod i iznad njega hladan vazduh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)