NEDELJA PROĐE - Vaso Antunović: Da se dozovemo pameti

Ivan Lovrić

25. 07. 2021. u 07:30

PROF. dr Vaso Antunović nosio je hiruršku masku više od četrdeset godina. Zato mu nošenje ove "civilne", kako kaže, nije teško palo.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - Васо Антуновић: Да се дозовемо памети

Foto Arhiva

Naš čuveni neurohirurg obavio je više od 6.000 operacija u karijeri, a specijalnost mu je lečenje bolesti mozga. Pre nekoliko godina proglašen je za "viteza medicine". Sada ćemo malo govoriti o kovidu, koji se opet širi, a ta opasnost kao da nekima još ne dopire do mozga.

- Mislim da je osnovni problem to što vakcinacija ne ide kako bi trebalo. Mora se vakcinisati što širi sloj naroda da bi se suzbila epidemija.

Osim vakcinacije, šta biste još savetovali našim ljudima?

- Da vode računa o svemu onome što epidemiolozi predlažu - da nose maske u zatvorenom prostoru, da izbegavaju bliske kontakte... Ali opet se vraćam na osnovno, a to je da vakcinacija bude na prvom mestu.

Kako tumačite to što neki medicinari ipak neće da se vakcinišu?

- Generalno govoreći, mislim da je to velika greška. Prvo ugrožavaju sebe, potom i okolinu, a svojim primerom negativno deluju na druge. U ovoj nesreći koja je zadesila ceo svet, svi moramo da se dozovemo pameti.

Brojne njihove kolege su i bukvalno zavrnule rukave i pravi su heroji borbe protiv kovida.

- Tako je. Oni i dalje nose najveći teret epidemije.

Imate titulu "viteza medicine". Među tim ljudima ima mnogih koji bi mogli da je ponesu.

- Naši lekari u ovoj epidemiji rade u mnogo težim uslovima nego što sam ja radio u svojoj karijeri. Ovo su vanredne okolnosti i čestitam im na ogromnom trudu i doprinosu u borbi protiv ove bolesti.

Evo malo vedrijih pitanja. Olimpijada je za nas počela uspešno.

- Volim i pratim sport. Među sportistima mi je na prvom mestu Novak Đoković. Novak je dobro startovao i od njega očekujem dalje pobede. Veliku radost nam je priredio Damir Mikec osvajanjem srebrne medalje. Nadam se da će još neki naši olimpijci "upucati" medalje.

Veliki ste ljubitelj opere i pratite sve svetske premijere.

- Ova korona mi je to za sada uskratila, tako da će Milano, Njujork i ostale operske metropole morati da sačekaju. Poslednja premijera na kojoj sam bio, bila je domaća. U Crnogorskom narodnom pozorištu još januara prošle godine gledao sam "Boeme".

Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Ne jednu, već poslednje tri nedelje su mi obeležili unuci Anita i Luka, sa kojima sam provodio predivne dane. Dugo ih nisam video jer žive u Milanu i ništa lepše nema od zagrljaja sa njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost