POSTOJBINA SLOVENA I IDEOLOŠKA PITANJA: Još jedno zapaženo predavanje Gorana Šarića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J.S.

22. 07. 2021. u 21:36

GORAN Šarić, katolički teolog i istoričar, priredio je predavanje na temu „Poreklo Slovena" na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ПОСТОЈБИНА СЛОВЕНА И ИДЕОЛОШКА ПИТАЊА: Још једно запажено предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Pitanje porekla Slovena je, prema Šarićevim rečima, i dan danas, kao i u minulim godinama, zapravo rezultat raznih ideoloških pitanja. To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto se ovoj temi nije pristupilo kroz multidisciplinarna istraživanja.

Dominantna teorija o prapostojbini Slovena je ona po kojoj su se na Balkan doselili iz podnožja Karpata ili doline Dnjepra. Za Šarića je ovo samo uticaj ideologije boljševizma i ruske nadmoći. Nasuprot tome, aktuelna je i teorija o autohtonosti naroda, koja se tumači pogrešno doživljavanjem njegovog postojanja na jednom prostoru „od Adama ili pre njega".

Ni ovo nije pravilno shvatanje budući da se ne može govoriti o predcivilizacijskom vremenu,  već o periodu kulturnog, religijskog i civilizacijskog razvoja Balkana. Shodno tome, gradove na prostoru od Alpa do Crnog mora nisu mogli graditi pećinski ljudi ili nomadi, već svedoče i dužem postojanju naroda koji se počeo razvijati čak i pre perioda razvoja rimske civilizacije.

Više o dokazima o postojbini Slovena, njihovom razvoju i uticaju, pogledajte na snimku predavanja katoličkog teologa Gorana Šarića, čiji lik i delo, ali i pojava u medijima, ne prestaju da iznenađuju javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode