DA LI U BEOGRADU IMA ZARAŽENIH VIRUSOM ZAPADNOG NILA? Dr Rakić otkriva - evo kako da se zaštitite od ovog oboljenja

Novosti onlajn

06. 07. 2021. u 08:58

DR Violeta Rakić, epidemiolog sa Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", potvrdila je za RTS da su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni u Beogradu, ali i da do sada nema obolelih građana.

ДА ЛИ У БЕОГРАДУ ИМА ЗАРАЖЕНИХ ВИРУСОМ ЗАПАДНОГ НИЛА? Др Ракић открива - ево како да се заштитите од овог обољења

Foto: Printskrin/RTS

- Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu - rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

Prema njenim rečima, mere zaštite su opštepoznate.

- Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema - navela je dr Rakić.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

- U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma, i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju - istakla je epidemiološkinja.

Napominje da je od 2012. do do 2020. godine registrovano više od 1.000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)