DOMOVI KAO KUĆE STRAVE: Izveštaj o stanju u ustanovama za decu ometenu u razvoju pre objavljivanja autori ponudili nadležnima

J. Ž. S.

02. 07. 2021. u 08:00

SLIKA osoba u metalnim krevecima sa visokim rešetkama, koji funkcionišu kao kavezi, a koje Inicijativa za prava ljudi sa mentalnim invaliditetom navodi u nedavno objavljenom izveštaju kao oblik zlostavljanja i zanemarivanja dece ometene u razvoju, postoje prema saznanjima "Novosti", u domu u Kulini kod Aleksinca.

ДОМОВИ КАО КУЋЕ СТРАВЕ: Извештај о стању у установама за децу ометену у развоју пре објављивања аутори понудили надлежнима

I u Domu Kulina smeštene osobe sa mentalnim smetnjama / Foto N. Fifić

Zdravstveno stanje tamošnjih štićenika je, tvrde naši izvori, toliko loše da mali broj zaposlenih ne može da izađe na kraj sa njima ukoliko ih ne vežu. Slično je, tvrde, i u ustanovama u Stamnici kod Petrovca na Mlavi i Veterniku.

Istraživači, takođe, navode da su u jednoj od ustanova dozvoljeni "partnerski odnosi" uz pretpostavku da su dobrovoljni, ali je visok procenat žena podvrgnut prinudnoj kontracepciji. Više od polovine štićenica, navodi se u izveštaju, ima ugrađenu "spiralu" u matericu, a ostatak dobija kontraceptivne tablete bez ikakvog saznanja o tome šta uzimaju.

Uslovi u pojedinim domovima su vrlo loši, ali je još strašnije što o njima nema ko da brine. Prema standardima jedan zaposleni trebalo bi da brine o četiri do šest štićenika, a dešava se da su zaduženi i za duplo više.

Predstavnici Inicijative pokušali su, prema našim saznanjima, da Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukažu na situaciju na koju su naišli na terenu, ali nadležni za to nisu imali sluha. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, izveštaj je pušten u etar i tek tada su reagovali pozivajući istraživače da im hitno dostave dokaze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je juče da veruje nadležnim državnim organima u njihovom postupanju i delovanju kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju, ali je i užasnut slikama.

- Ako se te slike nisu popravile, onda je to na sramotu i našem nadležnom ministarstvu i svim ljudima koji to nisu uradili. Lično ću se postarati da možda i sam odem u svaku od tih ustanova da vidim u kakvom stanju ta deca žive i uradićemo sve da se to promeni, ako je to tako - rekao je Vučić.

Da podsetimo, izveštaj "Zaboravljena deca Srbije" u kome se navodi da su mališanima sa smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite uskraćeni medicinski tretmani i da su izloženi zlostavljanju i zanemarivanju opasnom po život, pre dva dana dospeo je u javnost. U njemu se, takođe, sugeriše da su sva zapažanja već predočena i Vladi Srbije.

Istražitelji, primera radi, navode da su u jednoj od ustanova zatekli mladića kako sedi u kolicima naslonjen na mekanu prečku, obmotanu samolepljivom trakom. On se naginjao unapred i naizgled žvakao pregradu i to je radio otkako je stigao iz Kuline, ustanove u kojoj je ranije boravio. Dane je provodio u kolicima, otvorenih usta, presavijene kičme, izvađeni su mu svi zubi, koji su propali u prethodnom domu. Osoblje je navelo da mu je bio potreban dalji tretman za saniranje problema sa desnima, ali da oni zbog odbijanja lekara ne uspevaju da obezbede tretman i operaciju koja mu je neophodna.

Istražitelji su se susreli i sa šesnaestogodišnjim mladićem koji većinu dana provodi sklupčan u metalnom krevetu i ima povredu kičme. Njegovo telo je zgrčeno u položaju fetusa, sa prekrštenim nogama, a mišići izgledaju jako zgrčeni. Sve vreme koje su istražitelji proveli u instituciji, on je ostao u istom položaju.

NE ZNAJU IM NI IMENA, NI UZRAST

U IZVEŠTAJU se navodi da deca u ovim ustanovama nemaju normalne dušeke i jastuke, opremu za kretanje, tako da vremenom propadaju i konstantno trpe bol. Neka su u riziku od gušenja pošto nemaju dobru podršku za glavu. U jednoj od institucija deca su u jezivo malim krevecima, leže na strunjačama na podu, sede klateći se, leže ispod klupa ili puze.

Iinicijativa navodi i da u jednoj od ustanova osoblje nije znalo kako se deca zovu i kog su uzrasta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati