OGLASIO SE MINISTAR RUŽIĆ: Nema opravdanja ni za zlostavljanje, ni za zataškivanje informacija u Petnici

Novosti online

26. 06. 2021. u 15:21

NEMA opravdanja ni za zlostavljanje, ni za zataškivanje informacija, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić povodom optužbi za seksualno zlostavljanje u Istraživačkoj stanici "Petnica".

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР РУЖИЋ: Нема оправдања ни за злостављање, ни за заташкивање информација у Петници

Foto Tanjug

Branko Ružić je izjavio da Ministarstvo prosvete nema bilo kakvu ulogu u radu "Petnice", s obzirom na to da je u pitanju samostalna organizacija, odnosno udruženje građana na koje se odnose drugi propisi, ali, navodi, "u slučaju zlostavljanja dece svi u društvu je imamo".

- Moja obaveza kao roditelja je da učinim sve što mogu da se zaštiti svako dete i žao mi je, pre svega, da ijedno dete pati zbog nekog pojedinca koji sebi dozvoli ovakve gnusne stvari - ističe Branko Ružić, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Dodaje da je jednako strašno što je neko odlučio da uništi dokaze kojima treba doći konačno do pravde.

Povodom najave Zaštitnika građana da će se ispitati i uloga ministarstva u slučaju "Petnice", Ružić ističe da je ovo prilika da upozna sve, pa i Zaštitnika građana, da institucionalna veza između ministarstva i "Petnice" ne postoji.

- Ministarstvo nije u ulozi da upućuje decu u 'Petnicu', niti je uključeno u taj proces - kaže ministar, koji dodaje da "Petnica" kao udruženje građana ne podleže pravnim aktima koji važe za vaspitno-obrazovne ustanove.

To ne znači, prema njegovim rečima, da ministarstvo i on lično ne podržava rad "Petnice" i sve što je tamo osmišljeno da se ponudi deci kao vid dodatnog obrazovanja, posebno zainteresovanima za nauku i istraživanje.

- Međutim, lično se nadam, kao i svi građani Srbije da će se istraga izvrštiti do kraja što pre i da će odgovorni biti sankcionisani, jer je to interes našeg društva, a i jedini put i način da 'Petnica' ne doživi reputacioni debakl već katarzu i da nastavi da stvara vrhunske naučnike i istraživače - zaključuje Branko Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)