Beogradske priče: Stari izgled Savskog trga

Zoran Nikolić

subota, 30. 05. 2020. u 10:49

Београдске приче: Стари изглед Савског трга
Pre rata saobraćaj je bio mnogo skromniji, a železnica osnovni vid transporta

Prostor ispred zdanja stare Železničke stanice, koja ovih dana menja namenu, pre Drugog svetskog rata bio je potpuno drugačiji.

Puste ulice, koje se vide na fotografijama, podsećaju na doba kada nije bilo mnogo automobila u gradu. Tokom prve polovine 20. veka Beograd je bio znatno manji, a saobraćaj je počeo da dobija nove obrise tek posle 1903. godine, kada je prvi automobil protutnjao gradskim ulicama.

Najvažnije prevozno sredstvo bila je železnica. Putnici i teret su dolazili u grad ili izlazili iz njega najčešće vozovima u koje su bile "upregnute" lokomotive "parnjače". Tako je i izgled Savskog trga bio najvše određen Železničkom stanicom, kao najvažnijom saobraćajnom arterijom grada.

Uz samo zdanje nalazila se i zgrada Pošte broj 2, koja je bila jedan od simbola predratnog grada. Na slici se ova zgrada vidi u završnoj fazi izgradnje, kada su raskošne fasade dobijale svoj konačan izgled. Projektant je bio Momir Korunović, veliki arhitekta i rodonačelnik srpsko-vizantijskog stila u arhitekturi.

Zgrada je bila žestoko oštećena tokom savezničkog bombardovanja 1944. godine, pa su tada u velikoj meri oštećene njene fasade. U posleratnom periodu arhitekta Pavle Krat namenio joj je novi, socrealistički izgled, kakav joj je ostao do danas.

U međuratnom periodu ovaj trg nosio je ime po američkom predsedniku Vudrou Vilsonu, a prema pravilima ondašnjeg pravopisa zvao se "Vilzonov trg".

Tako je neko staro vreme ostalo zabeleženo na fotografijama, da podseća kako je Beograd nekada bio vezan za železnicu. Uskoro će višespratnice "Beograda na vodi" da promene ovaj ambijent u potpunosti.

GODINA NASTANKA

Rimski broj utisnut iznad ulaza u zgradu Železničke stanice i dalje zbunjuje mnoge Beograđane koji nisu savladali rimske brojeve u školi. Latinično, odnosno rimsko "MDCCCLXXXIV" označavaju 1884. godinu, kada je zdanje izgrađeno.