VEST da je sedam osoba iz Doma za stare "Doživeti stotu" u Zemunu zaraženo virusom korona, direktorka Svetlana Filipović i šestoro korisnika, i da su prebačeni u bolnicu na lečenje, a da je brigu o domu i preostalih 17 stanara preuzeo volonter jer su ostali zaposleni u samoizolaciji, iznenadila je komšiluk iz Šilerove ulice, gde se ustanova nalazi. Kako su reporterima "Novosti" rekli, tek su u utorak ujutru saznali za koronu u objektu, a ko je čovek koji brine o korisnicima, ne zna niko.

Povodom situacije u Domu za stare "Doživeti stotu", oglasio se i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević:

- Novi kadar biće zaposlen u Domu za stare "Doživeti stotu" u Zemunu u najkraćem roku. Preduzeti su svi neophodni koraci kako bi se pomoglo u prevazilaženju problema nastalih zbog širenja korona virusa među zaposlenima i korisnicima ove ustanove.

Prema rečima ministra, direktorka doma Svetlana Filipović obratila se prvi put 30. marta Ministarstvu, sa informacijama o problemima u toj ustanovi.

PROČITAJTE JOŠ - „On je Supermen“: Misteriozni heroj SAM BRINUO o starima u zemunskom domu gde je prodrla korona (FOTO)

- Naložio sam državnom sekretaru Nenadu Neriću da poseti dom, što je on i učinio i razgovarao sa volonterima, kojih u toj ustanovi sada ima troje. U domu se trenutno nalazi 17 korisnika koji nemaju simptome virusa korona, smešteni su u svojim sobama i njihovo stanje se prati. Ustanova je dezinfikovana, obezbeđeni su hrana i lekovi - rekao je Đorđević.

Prema rečima Radeta Milovanovića, predsednika Udruženja privatnih ustanova za stare, virus u pomenuti zemunski dom mogao je da uđe na mnogo načina.

- Najvažnije je da se svi zbrinu, kako posledice ne bi bile još veće - ističe on. - Rođaci i dalje opsedaju ustanove i mole i preklinju da ih pustimo na minut da vide svoje najbliže, što je potpuno nenormalno.

Naš sagovornik naglašava da su se mnogi domovi u Srbiji potpuno zatvorili, odnosno uveden je karantin za sve, kako bi se zaštitili korisnici.

- To znači da i osoblje praktično boravi non-stop u domu, obezbeđen im je smeštaj i oni tu i žive i rade - kaže Milovanović. - Osposobljene su pomoćne prostorije ili prazne sobe. Svi domovi organizovali su prevoz radnika kako bi što manje bili u kontaktu sa drugim ljudima.

PROČITAJTE JOŠ - Apel vlasnice Doma za stare, sa Infektivne klinike: Pomozite korisnicima koji su još u domu!

Pripadnici vojske su ispred ustanova za stare, kako bi obezbedili da, osim zaposlenih, niko ne može da uđe. Međutim, tvrdi Rade Milovanović iz Udruženja privatnih ustanova za stare, ima i onih vlasnika koji nisu ozbiljno shvatili situaciju, pa tako u četiri ustanove u Srbiji ne dozvoljavaju vojnicima da uđu u dom.