Pobednika odnose iduće nedelje

S. VIDAČKOVIĆ

24. 09. 2019. u 10:17

Победника односе идуће недеље

Biće zamenjeni i kameni blokovi / Foto Z. Jovanović

Uskoro treba da počne demontaža čuvene Meštrovićeve bronzane skulpture na Kalemegdanskoj tvrđavi. Jedan od simbola Beograda će tokom zimskog perioda biti na specijalnoj doradi u Smederevu

SKULPTURA "Pobednika" na Kalemegdanu biće skinuta za desetak dana i odneta na doradu, nezvanično saznaju "Novosti". Radnici koji već mesec dana obnavljaju postolje spomenika uskoro će postaviti skelu za demontažu Meštrovićevog bronzanog kipa.

Rekonstrukciji, koja bi trebalo da traje šest meseci, prethodile su trogodišnje temeljne pripreme u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Jedan od najvećih problema sa kojima su se stručnjaci suočili bilo je krivljenje kipa još od otkrivanja, jer je težak, a nije postavljen na čvrstom terenu.


PROČITAJTE JOŠ: Za vikend obilazak Muzeja knjige i kuće Stepe Stepanovića


Kako su nam rekli iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, majstori su prvo pristupili rešavanju ovog nedostatka. Uz nadzor stručnjaka, ovih dana radnici učvršćuju temelj simbola Tvrđave.

- Trenutno se izvode radovi na statičkoj sanaciji temelja - kažu u Zavodu. - Urađeno je bušenje i izrada osam šipova i radi se na izradi naglavne grede. Nakon završetka ovih radova, pristupiće se izradi skele koja će poslužiti i za demontažu bronzane skulpture.

Jedan od simbola Beograda uz pomoć dizalice biće privremeno skinut sa postolja i odnet u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo, gde će desetak ljudi tokom zimskih meseci popravljati njegovu unutrašnju konstrukciju, koja je oslabila usled korozije.

- Nema ništa štetnije za spomenike od vode, jer ona tokom zime mrzne - objašnjavaju iz Zavoda. - Led ima drugačiju zapreminu, veze pucaju, a pukotine se šire.

Neophodno je sanirati i zameniti kamene blokove ispod nogu "Pobednika", dok će na samom stubu biti konsolidovane fuge i zamenjeni blokovi u kružnom postolju.


PROČITAJTE JOŠ: Pontoni na Savi i Dunavu za turistička plovila


RESTAURACIJA VREDNA 26 MILIONA

POSLEDNjA restauracija "Pobednika" rađena je pre 28 godina, ali tada je rađeno samo čišćenje skulpture i kamenog postamenta, a nisu popravljena mnogobrojna oštećenja. Za ovu rekonstrukciju, Grad Beograd izdvojio je 26 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije