SUDSKI izvršitelji u sredu su zakucali na vrata stana porodice sveštenika Vida Milića (46), u kojem on živi sa suprugom Marijom (45) i šestoro dece u Ulici Borivoja Tašića u barajevskom naselju Gaj. Rekli su da je dom ove osmočlane porodice od 54 kvadrata, koji je Vido nasledio od pokojnog oca, prodat na licitaciji zbog dugova firme koja je sagradila zgradu. Komšije su se u sredu okupile ispred bloka kako bi pružile podršku Milićima, a posle nekoliko časova "pregovora", izvršenje je odloženo.

Nažalost, isti scenario čeka još 26 porodica koje žive u bloku stanova u naselju Gaj. Kako je u sredu reporterima "Novosti" ispričao sveštenik Vido, za moguće izvršenje je saznao sasvim slučajno, krajem prošle nedelje, bez obzira na to što postupak koji se vodi pred sudom u Mladenovcu još nije završen.


PROČITAJTE JOŠ: Podzemni prolazi ni blizu obnove!

- Stan je 2011. godine kupio moj otac i platio ga je oko 25.000 evra - kaže prota Milić za "Novosti". - Nekretninu smo pazarili među prvima i otplatili u potpunosti, ali kako investitor tada nije uknjižio zgradu, mi je prilikom kupovine nismo mogli registrovati u katastru. Krajem juna 2017. godine moja porodica i ja saznajemo da je firma "Neimar GMB Barajevo", od koje smo kupili stan, preprodata i da postoje višemilionski dinarski dugovi novih kupaca, te da su javni izvršitelji već počeli da popisuju imovinu da bi se namirili poverioci, za koje i ne znamo ko su. Čim sam to čuo, odmah sam uložio žalbu, odnosno prigovor trećeg lica, koji je usvojen. Upućeni smo na parnicu koja se još vodi pred Osnovnim sudom u Mladenovcu.

Otac Vido Milić

Na licitaciji, za koju nisu ni znali, stan u kojem su i Doroteja (24), Nikolina (22), Sofija (21), Nikola (18), Rastko (12), Jovana (10) "otišao" je za tek nešto više od 9.000 evra.

- Ono što je najvažnije, nije ovde u pitanju zaštita interesa samo mene i moje porodice. Najbolje je što su udarili na mene! Mnogo više ljudi mene poznaje i želeće da mi pomogne. Jer, ako ovako udaraju na mene, šta radi ona starica sa prvog sprata, koja nema nikog? Ko će njoj da pomogne? Ovde se rešava 26 sudbina u isto toliko stanova.

Da je sveštenik Vido Milić omiljen u Barajevu, svedoče komšije. Kažu da on ovde službuje više od dve decenije, te da je za njegovog vremena podignut misionarski centar, gde se nalazi vrtić koji pohađa 156 dece iz Barajeva.

- Otac Milić je jedan od najuglednijih članova naše lokalne zajednice. Pomogao je gradnju Hrama Spaljivanja moštiju Svetog Save gde službuje, izgradnju parohijskog doma, a osim obdaništa, u okviru misionarskog centra nalazi se i besplatna muzička škola za talentovanu decu.

Dok je otac Vido sa porodicom ispraćao reportere "Novosti" iz porte Hrama, na naše pitanje šta će "ako izvršitelji opet dođu i da li strepi", uz osmeh i sa nadom u glasu kaže:

- Verujem, pre svega u pravdu, u pravosuđe i u sistem ove države, a Bog je taj koji će učiniti da to bude dobro.

ZAOSTAVŠTINA

OTAC Vido je u Beograd došao kao golobradi mladić, sa 15 godina. Rođen je 1972. godine u Ilijašu kod Sarajeva. Otac mu je tokom rata u Bosni napustio dom u Varešu samo sa puškom u ruci i vojnom uniformom na sebi. Kupio je, kaže, ovaj stan kako bi nešto ostavio iza sebe.


PROČITAJTE JOŠ: Fontana kod Vuka: Ukrali delove mesinga, šteta 900.000

OKRENUT BOGU ZBOG USTAŠKIH ZLOČINA

DRAMATIČNI događaji koji su se tokom Drugog svetskog rata dogodili porodici njegovog oca u Hercegovini, naveli su sveštenika Vida da se okrene Bogu. Kako kaže, tokom 1942. godine ustaše su upale u kuću njegovog dede, čije ime nosi, i zaklale mu suprugu i devetoro dece. Strah od smrti ga je, kaže, doveo do izvora života, i to je uticalo da upiše Bogosloviju.