BEOGRAD - Polaganjem venaca na spomen ploču žrtvama savezničkog bombardovanja 1944. godine, na zgradi nekadašnjeg Gradskog porodilišta, obeležena je 75. godišnjica bombardovanja Beograda od strane saveznika u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomen obeležje na zgradi u Krunskoj ulici položili su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, rektor Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, i v.d. direktora Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Marija Obradović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je bombardovanje beogradskog porodilišta teško objašnjiva i apsurdna stvar, "da nas saveznici i prijatelji sa 600 aviona bombarduju", i da se dese "tako užasne stvari".

"Ne znam koje bi to reči mogle da objasne, potrebno je da se sećamo i da se skrene pažnja svima u svetu da se to ne desi nikom", istakao je Radojičić.

PROČITAJTE JOŠ - U BEOGRADU SKUP POSVEĆEN BOMBARDOVANjU: Agresija ne rađa slobodu

Rektor Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je da je teško govoriti ovim povodom.

"Naša je i obaveza i dužnost da se sećamo onoga što se desilo i to ne zaboravimo, ali moramo činiti sve što možemo da gledamo u budućnost", istakla je Popovićeva.

Na današnji dan zakazao je ljudski razum, poručila je v. d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Marija Obradović.

Obradovićeva je podsetila da su u tom tragičnom činu život izgubile 22 porodilje i 22 bebe, nekoliko porodica koje su na uskršnji dan posećivale najbliže, kao i određen broj zaposlenih zdravstvenih radnika.

Savezničko bombardovanje Srbije i Beograd na Uskrs 1944. godine, bilo je veoma razorno i potresno, bio je bombardovan veći deo centra prestonice tada okupirane Srbije, uključujući Terazije, Palatu Albanija, Bajlonijevu pijacu.

Jedno od porušenih zdanja je i zgrada tada Gradskog porodilišta u Krunskoj ulici, danas Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.