Otpad zatrpao obale reka

J. DINČIĆ

24. 08. 2018. u 12:11

Отпад затрпао обале река

Smeće "isplivalo" posle povlačenja vode

Nizak vodostaj Save i Dunava obelodanio nebrigu o priobalju: deponije uz šetališta. Radojičić: "Zelenilo", "Čistoća" i "Srbijavode" radiće zajedno. Održavanje Karnevala brodova pod znakom pitanja zbog smeća

IZUZETNO niski vodostaji Save i Dunava, koji se ovih dana beleže u prestonici, napravili su prave deponije pored reka. Kako se voda povukla, na obalama su ostale velike količine mulja, blata, praznih flaša, kesa i različitih otpadaka koje niko ne čisti. Jedan od razloga je i taj što ne može da se utvrdi u čijoj je nadležnosti održavanje priobalja u Beogradu.

Prema Zakonu o vodama koji je promenjen u decembru 2016. godine, za vodotoke prvog reda, u koje spadaju Sava i Dunav, nadležne su "Srbijavode". Međutim, ingerenciju nad ovim priobaljem do promene Zakona imao je Grad Beograd, koji je sada zadužen samo za održavanje vodotoka drugog reda, kojih u prestonici ima oko 200.


PROČITAJTE JOŠ:
Na bazene do kraja meseca

Budući da je situacija alarmantna, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sazvao je hitan sastanak sa predstavnicima "Zelenila", "Gradske čistoće" i "Srbijavoda". Prema njegovim rečima, dok se slovo zakona ne preinači, ovaj problem rešavaće zajedničkim snagama.

- Dogovorili smo se da preciziramo ko će šta da radi i već narednih dana očekujemo prve rezultate. Dok sam na ovoj poziciji, ulagaću maksimalni napor da Beograd bude čistiji i uređeniji - istakao je Radojičić. - U drugom je planu čija je nešto nadležnost, važno je da se problemi rešavaju.

U gradskoj upravi saznajemo da su u izradi nove izmene Zakona o vodama, čije se usvajanje očekuje u septembru. Predloženim izmenama, Grad Beograd moći će da donosi rešenja o zakupu vodnog zemljišta na teritoriji prestonice. Međutim, svako ko dobije dozvolu biće u obavezi da održava prostor oko plutajućeg objekta, kojih trenutno na rekama ima oko 2.500.

STATISTIKA

PREMA podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Sava je trenutno na koti 163, ali će vodostaji do kraja nedelje pasti na samo 147 centimetara. Slična situacija je i sa Dunavom u Zemunu, koji će sa sadašnjih 208 pasti na svega 192 centimetra. Prema trenutnim podacima, temperatura Dunava je 27,6, a Save 27 stepeni.


PROČITAJTE JOŠ:
Tužilaštvo: Provera navoda o nehumanim uslovima za život u staračkom domu na Zvezdari

BLOKIRAN SAVSKI RUKAVAC

U SAVSKOM rukavcu više je plastike i smeća, nego čamaca. Topčiderka je nanela velike količine mulja i smeća, pa brodovi iz marine više ne mogu da isplove. Mnogi su želeli da učestvuju na ovogodišnjem Karnevalu brodova, ali dok se ne utvrdi čija je nadležnost održavanja rukavca, nema im dizanja sidra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Хајдук Раде

24.08.2018. 15:17

Хоће ли комуналци то да покупе или ће чекати да Сава надође па нека купи неко други низводно???

anaig

24.08.2018. 20:37

@Хајдук Раде - Treba da se donese zakon o obaveznom oporezivanjem svakog gradjanina za nanijetu stetu prirodi i okolini. Svima treba da se odbije 100 evra mjesecno za nebrigu, nekulturu i nehaj.