Vuk Bojović nadgleda Zoo-vrt

M. STANOJKOVIĆ

13. 07. 2017. u 12:39

Вук Бојовић надгледа Зоо-врт

Foto A. Stevanović

Na proslavi 81. rođendana oaze prirode podno kalemegdanske tvrđave otkrivena bista nekadašnjeg legendarnog direktora. Spomenik, delo vajara Zorana Ivanovića, postavljen ispod upravne zgrade

BISTA nekadašnjeg direktora prestoničke oaze prirode Vuka Bojovića otkrivena je juče, na proslavi 81. rođendana Zoo-vrta. Spomenik, delo akademskog vajara Zorana Ivanovića, postavljen je ispod upravne zgrade, odakle će, kako su istakli prisutni, Vuk nadgledati kako se radi posle njega.

Prema rečima sadašnjeg rukovodstva, ali i Bojovićevih prijatelja, nakon postavljanja biste u njegovom rodnom kraju, postavljanje biste u "Vrtu dobre nade" prirodan je sled, jer je on živeo za njega i najzaslužniji je za njegov današnji izgled.

- On je bio direktor u vreme ekspanzije Zoo-vrta i učinio ga je ovakvim kakav je danas - rekao je Srboljub Aleksić, direktor popularne gradske ustanove. - Vuk nam je ostavio vrt koji je danas ponos grada. Posebno mi je zadovoljstvo i čast što bistu otkrivamo za vreme mog mandata. A da nije bilo njega, sigurno ne bih ni ja sada stajao ovde.

Kako je istakao njegov dugogodišnji prijatelj Duško Stanojević, Vuk je u Zoo-vrt došao u vreme kada su svi odustali od njega i kada je bio pred zatvaranjem.

- Na ovaj prostor gledao je okom umetnika, skupljajući drvo po drvo, kamen po kamen, dok nije napravio cvet kome su se svi divili - rekao je Stanojević. - Pamtićemo ga po oazi koju je ostavio, a velika neostvarena želja mu je bila da životinje preseli na Veliko ratno ostrvo.

Okupljenima su se obratili i Vukov veliki prijatelj Nićifor Aničić, koji je u vrt doneo bele lavove, Tomislav Peternek, kao i Ljiljana Bralović, koja je pesmom podsetila na Vuka, sa napomenom da "na Vuka nisu režale zveri, nego ljudi".


IZLOŽBA KARIKATURA LjUBIMACA

OSIM otkrivanja biste, juče je u amfiteatru Zoo-vrta otvorena i Međunarodna izložba karikatura na temu kućnih ljubimaca.

Prvu nagradu podelili su umetnici iz Novog Pazara i Turske, dok su drugo i treće mesto zauzeli takmičari iz Crne Gore i Brazila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)