Umesto ruševine kula od 120 metara?

I. PREKOVIĆ

utorak, 23. 02. 2016. u 13:49

Уместо рушевине кула од 120 метара?

Posle devet godina "Plaza centar" bi konačno trebalo da dobije dozvole za gradnju Foto A. Stanković

Predstavljen Plan detaljne regulacije kvarta u Kneza Miloša, gde se nalazi zgrada bivšeg saveznog MUP. Posle devet godina "Plaza centar" bi konačno trebalo da dobije dozvole za gradnju

RUINIRANA zgrada bivšeg saveznog MUP mogla bi konačno da dobije novo ruho, pošto uskoro na usvajanje stiže Plan detaljne regulacije za ovaj blok u Kneza Miloša! Od pre nekoliko dana nacrt je na javnom uvidu do 21. marta, nakon čega će se na javnoj raspravi naći i primedbe na dozvoljenu gradnju višespratnice od 120 metara.

Iako se regulacija tiče čitavog kvarta oivičenog ulicama Kneza Miloša, Drinska, Sarajevska i Durmitorska, koji podrazumeva i dozvolu za nadogradnju postojećih zgrada, najveće novine odnose se na ćošak uz Mostarsku petlju.

Zgrada saveznog MUP, sada u vlasništvu izraelske kompanije "Plaza centri", moraće da nasledi već postojeći oblik - širu bazu, sa telom zgrade koju zaokružuje potkrovlje. U otvorenom prostoru moći će da se smesti tržni centar, prodavnice ili kancelarije, koje će imati izlaz na krov pokriven zelenilom.

Od baze, nastavlja se telo nove građevine, do maksimalne visine od 120,10 metara. Spratovi se mogu nameniti i hotelu, kako je izraelski investitor najavljivao ili poslovnom prostoru sa rezidencijalnim apartmanima, dok je potkrovlje rezervisano za tehničku bazu.

Ako se usvoji plan, "Plaza centri" će konačno 7. aprila moći da dobiju potrebne dozvole na koje čekaju još od 2007. godine, kada su kupili zgradu za 29 miliona evra.

ŠIRE ULICE, UKLANjAJU RUINE

KAKO bi se izbegao najavljeni kolaps u Kneza Miloša zbog gradnje tržnog centra na mestu zgrade saveznog MUP, predviđeno je proširenje Drinske ulice, kao i izrada prilaza iz Sarajevske ulice kod stajališta Drinska. To podrazumeva i uklanjanje ruiniranih i niskih objekata u okolini, a ujedno planira se i rekonstrukcija Kneza Miloša.

ZGRADA MUP KULTURNO DOBRO

MERE zaštite kulturnih dobara uživa i zgrada saveznog MUP, tako da se u Nacrtu plana ukazuje da nekadašnji izgled fasade treba sačuvati, pa čak i iskoristiti materijal od koga je napravljena. Investitor će morati da obezbedi multimedijalni punkt koji će svim zainteresovanim pružati informacije o istorijatu objekta i arhitekti Ludvigu Tomoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Томица Кораћ

23.02.2016. 14:05

Опа, и у Кнеза Милоша стигли избори! Браво!

Mihailo Vuković

23.02.2016. 14:08

Zašto Beogradska skupština ne usvaja novi Generalni plan . Koji je prošao izlaganje i javnu raspravu , pa da i ostali investitori mogu da aktiviraju svoje odavno kupljene parcele .

D.P.

23.02.2016. 15:08

U toj zgradi su mi i otac i majka zaradili penziju. 4 godine sam stanovao u barakama preko puta koje su odavno iseljene. Znam veoma dobro cime su se bavili i to ni po jednoj definiciji nije bio kulturni rad, kao sto ni ostalim zaposlenima kultura nije bila ni osnovno ni dopunsko zanimanje. Po kom onda to osnovu ova zgrada moze da bude kulturno dobro? Cetiri spoljna zida na vrhu krov - nista specificno u odnosu na 90% zgrada na Novom Beogradu.

Arhitekta za kamen

24.02.2016. 16:01

@D.P. - to isto moze da se kaze i za Luvr. Cetiri zida a na vrhu krov. Sto se bre petljas u kulturu? :)

Komentar

24.02.2016. 22:12

@D.P. - U Luvru na zidovima slike Rembranta, Rubensa, De Vincija, El Greka, ... a u SSUP na zidovima slike Broza, Rankovica, Prcuna i slicnih hohstaplera. Toliko o kulturi.

PP

23.02.2016. 19:33

Sada ste me stavili u tesku dilemu sa ovim clankom, gde da kupim stan , da li u kuli u Kneza Milosa, da li u kuli Beograda na vodi, da li u kuli kod hotela Jugoslavija ili kulama koje ce se tiu west65 ili jos jednoj kuli na Novom Beogradu o kojoj ste pisali pre nekoliko nedelja. Drugo nije mi jasno gde ce u ulici stati 6 traka i silno drvece sa slika koje prikazuju tu ulicu posle prosirenja, moguce samo ako trotoari budu siroko jedno 50 cm.