SVETSKO PRVENSTVO ZA KLUBOVE: „Građani“ ciljaju svetsku krunu

TIP redakcija

15. 12. 2023. u 14:00

U Saudijskoj Arabiji se održava Svetsko prvenstvo za klubove od 12. do 22. decembra

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ЗА КЛУБОВЕ: „Грађани“ циљају светску круну

Tanjug/AP

Glavni favorit da osvoji klupsko svetsko prvenstvo kao i uvek je osvajač Lige šampiona iz prethodne sezone, a to je Mančester siti. Međutim, „građani“, koji će debitovati na ovom takmičenju a koje se ove godine održava u Džedi (od 12. do 22. decembra), imaju velike rivale u brazilskom Fluminenseu, ali i Al Itihadu čiji nastup je omogućen jer je Saudijska Arabija domaćin nadmetanja. Tu bi se krug pretendenata na planetarni tron zatvorio. 

Itihad, koji su svojim redovima ima jake adute u Benzemi, Kanteu i Fabinju, a sa klupe ih predvodi Argentinac Marselo Galjardo (osvajač Kopa Libertaderos sa Riverom), već je prebrodio prvu prepreku protiv prvaka Okeanije Oklanda (3:0). Uz to, imaće i veliku podršku sa tribina. Sve to čini ih „crnjim konjima“ takmičenja. 

Saudijci će pokušati da spreče već viđeno finale Fluminensea i Sitija. Taj okršaj intrigira sve fudbalske sladokusce, jer se na klupi ekipe sa „Marakane“ nalazi v. d. selektora „karioka“ Pedro Diniz, koji je prozvan braziliskim Pepom Gvardiolom zbog svog inovativnog i neobičnog stila. Nedavno su podigli pehar Kopa libertadores prvi put u klupskoj istoriji u finalu protiv Boke, a uz sebe će imati i tradiciju. Naime, otkako se igra u ovom formatu (od 2005), samo su tri kluba van Evrope podizala trofej - Sao Paulo, Internasional i Korintijans, svi iz Brazila. „Flu“ bi mogao da bude „garancija“ da se najveći favoriti Siti neće prošetati do krune. Pogotovo što „građani“ muku muče sa povredama bitnih igrača, ali i činjenicom da njihove partije u Premijer ligi nisu na uobičajnom nivou, kao u šampionskim sezonama. 

Za preostale timove ulazak u finale bi predstavljao veliki uspeh. Najiskusniji je Al Ahli koji će ubeležiti deveti nastup na klupskom SP, a čak šest puta je poražen u polufinalima. U utakmicama za treće mesto imaju polovičan učinak. Za najtrofejniji tim Afrike, najveći aduti su trener Marsel Koler, nekadašnji selektor Austrije i šef struke Bazela, kao i napadač, veteran Entoni Modest, bivši igrač Kelna i Borusije Dortmund. Urava će predstavljati Aziju kao njen šampion, a Japanci će pokušati da ponove uspeh Kašime iz 2016, kada su stigli do borbe za pehar. Slična priča je i sa Leonom, meksičkim predstavnikom, koji je do prve krune u Konkakaf LŠ stigao preko američkog Los Anđelesa. 

OD 2025. GODINE 32 KLUBA

Ovogodišnje klupsko Svetsko prvenstvo biće poslednje u ovom formatu. Naredne će učestovati šampioni kontinenata, bez prava učešća kluba iz zemlje domaćina, a najveća promena sledi 2025, kada će se za pehar nadmetati čak 32 kluba.

 DRUGA RUNDA

15. decembar

15.30 Leon – Urava  2&3+

19.00 Al Ahli – Itihad   0-2

Polufinale:

18.decembar

Fluminense – Al Ahli/ Al Itihad

19. decembar

Mančester siti – Leon/Urava

Finale 22. decembar


 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)