TRAŽI SE POSLEDNJI PUTNIK ZA KATAR! Ko osvaja vizu za Mundijal?

Novosti online

14. 06. 2022. u 12:15 >> 12:40

VEČERAS od 20 časova na stadionu "Ahmed bin Ali" u glavnom gradu Katara dobijamo poslednjeg učesnika Mundijala.

ТРАЖИ СЕ ПОСЛЕДЊИ ПУТНИК ЗА КАТАР! Ко осваја визу за Мундијал?

Foto: Profimedia

Večeras dobijamo poslednjeg učesnika Mundijala, u Kataru će igrati pobednik zone Okeanija, Novi Zeland i četvrtoplasirani iz KONKAKAF-a, Kostarika.

"Los Tikosi" su favoriti, ali to se moglo reći i za Peru, pa su "kenguri" otišli na Mundijal.

Kad smo kod Australije, njihova istorija je povezana sa Novim Zelandom, a njihov odlazak u Aziju (fudbalski odlazak) je otvorio vrata Novozelanđanima, baraž je siguran jer u kvalifikacijama u Okeaniji igraju sa "patuljcima" tipa Samoe, Fidžija, Vanuatua i sličnih.

Novi Zeland se prvi put pojavio u Španiji 1982, primili su 12 golova protiv Brazilaca, Škota i Sovjeta, bili su nedorasli, a zanimljivo da su i tada morali kroz baraž. Australiju su ostavili iza sebe, Okeanija i Azija su davale dva predstavnika, Kuvajt je bio jedan, a "kiviji" su morali za drugo mesto da se bore protiv Kineza, uspeli su, jedan od golova dao je Vinton Rufer, sigurno najbolji igrač u istoriji Novog Zelanda i velika zvezda devedesetih u Verderu sa kojim je osvajao trofeje u Nemačkoj, ali i KPK.

Kako se situacija u Okeaniji menjala, a fudbal u Australiji jačao, šanse Novog Zelanda su bivale sve manje. Naime, čak je i Izrael pre tridesetak godina bačen van sve geografske logike u ovu zonu pa su i oni igrali baraž.

Posle se Australija u ovom veku "sklonila", pa je Novi Zeland stigao do drugog Mundijala, onog u Južnoj Africi. Tada su u baražu eliminisali Bahrein, Rori Felon ih je odveo na SP. Tamo su pobrali aplauze, nisu izgubili, tri meča, tri remija nije bilo dovoljno da prođu, ali ostavili su mnogo bolji utisak nego u Španiji 1982. Nije ni čudno, njihovi igrači su iz poluprofesionalne lige počeli da odlaze u Englesku, Australiju i MLS, pa je reprezentativni standard porastao. Zanimljivo, 2010. kada su oni prošli baraž, Kostarika nije, eliminisana je tesno od Urugvaja koji je kasnije bio treći.

Novozelanđani su u poslednja dva kvalifikaciona kruga bili autsajderi, napunio ih je Meksiko u baražu za brazilski Mundijal, a eliminisao ih je i Peru u razigravanju za Rusiju.

Dakle, pravi veterani baraža, ulaze u meč sa manjim šansama. Prva zvezda "ol vajtsa" (boja dresova im je bela, pa otuda nadimak) je Kris Vud, zimus ste verovatno saznali da je sa Novog Zelanda kada ga je Njukasl velikim novcem oteo od Barnlija. On je najbolji strelac u istoriji reprezentacije sa 33 gola. Ostatak tima nije impresivan, slabiji su nego pre desetak godina, par iskusnijih igrača kao Boksal i Tumoma su u MLS, ali nemaju neki kvalitet, Garbet i Kaćaće koji su u Seriji A nemaju neko iskustvo i retko dobijaju šansu u Torinu, odnosno Empoliju. Nekako se stiče utisak da je tim krpljen, naravno, tu je Vinston Rejd koji je posle fantastičnog Mundijala pre 12 godina otišao u Vest Hem, bio je u MLS na pozajmici, pa u Brentfordu, sada nema klub. Stigle su ga godine, ali je lider tima.

Što se Kostarike tiče, pet puta su igrali na Mundijalu, od one generacije koju je Bora Milutinović bez dresova odveo u Italiju 1990, do one koja je na krilima fantastičnih odbrana Navasa stigla do četvrtfinala u Brazilu.

Kostarika ima svoje veterane, Ruiza koji se vratio u domovinu, Džoel Kempbel koji je dosta obećavao sada igra u Meksiku, i Borges se vratio u domovinu, tu su i Duarte i Brajan Ovijedo, kao i čovek čuven po imenu Jeljcin Teheda. On je posle brazilskog Mundijala otišao u francuski Evijan, pa onda igrao u Švajcarskoj, već četiri godine je ponovo u domovini. Selektor Kostarikanaca je iskusni Kolumbijac Luiz Suarez, vodio je veliki broj klubova, ali i Ekvador i Honduras, radio i u Meksiku, trenirao timove u Peruu i svojoj Kolumbiji. Sa Nasionalom iz Medeljina je bio prvak, a kao igrač je sa klubom koji je finansirao zloglasni Pablo Eskobar osvojio Kopa Libertadores krajem osamdesetih. U junu 2021. je preuzeo "Los Tikose", ima 11 pobeda u 20 mečeva. Na klupi je zamenio Brenesa, nije da su se posle Paula Vončopa domaći selektori isplatili Kostarikancima. Sa prošlog Mundijala ih se sećate, srušio ih je Kolarov iz slobodnog udarca, ali ni oni, ni mi nismo otišli dalje. U stvari 1990. u Italiji i 2014. je ova reprezentacja prošla grupu, polovičan učinak.

U ovom baražu su favorit, imaju bolji, uigraniji tim od Novozelanđana koji će bunkerom probati da se odbrane.

Naše opklade na AdmiralBet su:

5068 Kosta Rika - Novi Zeland Kostarika ide na Mundijal (1.44)

5068 Kosta Rika -Novi Zeland 1x&0-2 (1.71)

5068 Novi Zeland ne daje gol (1.96)

5068 Tačan rezultat dvoznak 1:0/0:0 (4.50/6.75)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!