BORBA DO POSLEDNJEG MINUTA U JEREVANU: Jermenija - Republika Irska

Novosti online

04. 06. 2022. u 09:55

MEČ na stadionu "Vezgen Sargasjan" u Jerevanu na programu je od 15 časova.

БОРБА ДО ПОСЛЕДЊЕГ МИНУТА У ЈЕРЕВАНУ: Јерменија - Република Ирска

FOTO: AP/Tanjug

Fudbalska reprezentacija Jermenije dočekaće nacionalnu selekciju Republike Irske u prvom kolu grupe "B1" Lige nacija. 

Državni tim Jermenije nema preveliku istoriju. Prvu međunarodnu utakmicu odigrao je u Jerevanu 14. oktobra 1992. protiv Moldavije i taj susret završen je bez pogodaka. Prvu službenu utakmicu odigrali su u Briselu protiv Belgije, 7. septembra 1994. u okviru kvalifikacija za prvenstvo Evrope 1996. u Engleskoj. U tom meču Belgija je slavila sa 2:0. Te kvalifikacije Jermeni su završili na poslednjem mestu u grupi sa 5 bodova.

Najveći uspeh ostvaren je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. kada je reprezentacija završila na trećem mestu u grupi "B" sa 17 bodova (odmah iza Rusije i Irske). Uoči poslednjeg kola Jermenija je imala samo 1 bod zaostatka u odnosu na direktnog konkurenta i današnjeg protivnika Republiku Irsku, ali je izgubila u Dablinu sa 2:1 i nisu uspeli da se plasiraju u baraž.

Najbolji plasman na FIFA rang listi ostvarili su u februaru 2014. kada su bili 30. na svetu, a 2018. godinu su okončali na 101. poziciji.

Irci imaju mnogo veću tradiciju od današnjeg protivnika. Svoj debi na međunarodnoj sceni upisali su 1924. godine na Olimpijskim igrama u Parizu. Najveći uspeh im je plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva 1990. u Italiji kao i plasman u osminu finala Evropskog prvenstva 2016. u Francuskoj. Najviše utakmica u zelenom dresu ima legendarni Robi Kin (146), nekadašnji napadač je i nabolji strelac u istoriji reprezentacije sa 68 golova.

Jermenija nije pobedila današnjeg protivnika u oba prethodna međusobna duela. Irci su slavili u Jerevanu sa 1:0, dok je u Dablinu trijumf upisan sa pomenutih 2:1. Malu prednost dajemo gostima.

NAŠ TIP: 2 (kvota 1,8)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐURICA PREDLAŽE: Tiket za petak našeg poznatog tipstera