ZA POČETAK ŠKOLA I VRTIĆ: U Pirotu i zvanično najavljen povratak na opustelu Staru planinu

V.Ć.

21. 05. 2021. u 16:03

ONO što je mnogima neverovatno, izgleda da će se obistiniti! U zgradi gradske uprave u Pirotu, zvanično je najavljen povratak na Staru planinu, tačnije njeno oživljavanje,bar u Gornjem Visoku, tačnije u Visočkoj Ržani gde će od 1.septembra početi da radi škola i vrtić.

ЗА ПОЧЕТАК ШКОЛА И ВРТИЋ: У Пироту и званично најављен повратак на опустелу Стару планину

Foto. V. Ćirić

Pomenuta škola, koja je svojevremno imala i do 500 đaka, ugašena je pre više od tridesetak godina, zgrada ruinirana i zapuštena kao sve seoske škole u ovom delu Srbije.

Ovakav ishod najavili su, Marija Velimirović, vlasnica farme Eva sa preko 700 ovaca na Belim vodama, predstavnici budućeg hotela Teodora u vlasništvu legendarnog košarkaškog asa Nikole Mirotića, Fondacije” Refarma” i Udruženja Sataroplaninaca uz pomoć gradskih vlasti u Pirotu.

- Sada smo mala, ali snažna zajednica na Staroj planini, gde čovek živi u skladu sa prirodom. Naše dve firme:farma i budući hotel će u sinergiji razvijati planinu i turizam. Kompletan projekat razvoja koji smo zamislili posvećen je deci koja će zavoleti planinu i koja će biti njihov dom. Prilagođavaćemo se planini, a ne ona nama- rekla je Marija Velimirović, vlasnica najvećeg stada u Pirotskom okrugu.

Prema rečima Marka Ganića predstavnika Hotela u izgradnji “Teodora”, planina će oživeti uz pomoć mladih ljudi i dece. Posebnu zaslugu za povratak ima Fondacija “Refarm”, koja poziva mlade da dođu i žive sa decom na planini. Gradski čelnici su obećali svu pomoć oko realizacije projekta vraćanja života na Staru planinu i izrazili nadu da će škola u Visočkoj Ržani zaista početi da radi 1. septembra, kada će u skamije sesti deca zaposlenih na farmi i onih koji ovde budu došli.

Visočka Ržana je nekad bila visočki centar sa školom, kasarnom,mesnom kancelarijom, stanicom policije, seoskom abulantom. Posle svih ovog godina i decenija bežanije, u njoj je stalo desetak staraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZA KULTURU ČETIRI MILIONA: Opština Paraćin raspisala konkurs za izbor projekata