PRIJAVI NA VREME: Novi Bečej obeležava 18. maj - Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 05. 2021. u 10:07

BILBORD nedavno postavljen u centru Novog Bečeja, poziva na osvešćivanje građana i institucija na temu femicida, ubijenih žena, u Srbiji, povodom 18. maja, kada se obeležava Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici. Prema dosadašnjim iskustvima, ubice su uglavnom partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem, što je potvrdio i najnoviji slučaj ubistva žene u Valjevu.

ПРИЈАВИ НА ВРЕМЕ: Нови Бечеј обележава 18. мај - Национални дан сећања на жене жртве насиља

Foto: Nevena Subotić

- Mi ovom porukom pozivamo sve ljude koji su svedoci nasilja ili imaju i sami iskustvo prolaska kroz nasilje, da  ga na vreme prijave, kao i nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje prema ženama i femicid - kaže Danica Jovanović, predsednica Multietničke feminističke mreže, uz napomenu da članice Multietničke Feminističke mreže Vojvodine, kojim trenutno koordinira Udruženje Roma Novi Bečej, sprovode radionice i akcije povodom ovog zlokobnog dana i u svojim zajednicama ukazuju na problem nasilja u porodici kao i na sam femicid i važnost prijave nasilja. Aktivnosti povodom današnjeg dana će se sprovoditi u Zrenjaninu, Kovačici, Borči, Novom Sadu , Žablju, Paliluli, Pančevu i u Novom Bečeju.

Foto: Nevena Subotić

 

U Srbiji je od početka 2021. godine, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i iz Udruženja Roma Novi Bečej, u porodičnom partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena, a bilo je 5 pokušaja ubistava. Podaci za poslednje dve decenije pokazuju da je više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki, a  brojke su možda i veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji.

 - Pozivamo nadležne da u sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama, uspostave punu saradnju sa ženskim specijalizovanim servisima, jer se tokom pandemije virusa kovid 19 i vanrednog stanja pokazala vitalnost ženskih nevladinih organizacija, koje su nastavile da pružaju podršku ženama bez obzira na okolnosti - dodaje  Vesna Ćerimović iz Udruženja Roma  Novi Bečej, ističući da se nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, obeležava se od 2017. godine, a da je povod za pokretanje inicijative bila crna 2015. godina,  kada je za  samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

Foto: Nevena Subotić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)