VRAĆAJU SJAJ DRAGULJU MEĐU IKONOSTASIMA: Stručnjaci Narodnog muzeja iz Beograda angažovani u Pirotu

V. ĆIRIĆ

16. 05. 2021. u 07:03

STRUČNjACI beogradskog Narodnog muzeja, marljivo rade na restauraciji ikonostasa crkve Roždestvo Hristovo u Pirotu, koja je među Piroćancima poznata i kao Pazarska crkva.

ВРАЋАЈУ СЈАЈ ДРАГУЉУ МЕЂУ ИКОНОСТАСИМА: Стручњаци Народног музеја из Београда ангажовани у Пироту

Foto V. Ćirić

Ikonostas retke lepote, umetničkih dometa i simbolike, jedan je od najlepših u Srbiji, ali je ozbiljno ugrožen protokom vremena i uslovima u kojima je bezmalo dva veka.

Obiman posao otpočet je prošle i trajaće tri godine, jer je reč o veoma zahtevnom umetničkom poslu, sa mnoštvo detalja, prizora koji zahtevaju vrhunsko umeće majstora koji žele da dopru do originalnog oblika i da ga sačuvaju za buduće generacije.

EKIPOM beogradskih restauratora rukovodi Aleksandar Cvijović, koji kaže da je ikonostas rađen 1843. godine, da je izrada trajala pet godina i da je od tada u više navrata restauriran, o čemu svedoče mnogobrojni slojevi boja, bronze i sličnih materijala kojim su radili monasi sa Hilandara i samokovski majstori duboresci.

Aleksandar Cvijović, Foto V. Ćirić

- Prilikom rada na ikonostasu izbrojali smo čak 11 različitih slojeva boja i drugih materijala koji se koriste prilikom konzervacija i restauracije. Sam čin restauracije veoma je kompleksan jer, skidajući razne slojeve, morate doći do originala. Mene posebno impresionira činjenica da su majstori iz Samokova u današnjoj Bugarskoj, uradili vrhunski duborez kakav nisam video u svojoj karijeri. Kompletna duborezna konstrukcija je skoro trodimenzionalni rad. Ikonostas je, inače, bio u veoma lošem stanju, što konzervaciju čini još zahtevnijom, ali i to je izazov. Posebno je zahtevna rekonstrukcija levog dela, koji je delimično uništen u jednom požaru - kaže konzervator Cvijović.

Crkva Roždestva Hristovog, Foto V. Ćirić

SVETINjA RANIJE RENOVIRANA

PAZARSKA crkva je proteklih godina gotovo potpuno renovirana. Pored ostalog, dobila je i podno grejanje, izolaciju, nove instalacije.

Od ostalih verskih hramova izdvaja je to što se u nju ulazi niz stepenice. Podignuta je početkom 19. veka, međutim, otomanske vlasti nisu dozvoljavale da svojim gabaritom nadvisi obližnju džamiju, pa su je dovitljivi Piroćanci delom ukopali u zemlju, kako bi realizovali svoju zamisao.

ZAHTEVAN posao radi se uz pomoć pirotske lokalne vlasti i Eparhije niške. Prema nekim podacima, njegova izrada je u ono vreme koštala oko sedam kilograma zlatnih dukata. Za to bogatstvo dobijen je jedan od najlepših ikonostasa u Srbiji, koji se ponovo vraća u život, kao tradicionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe. Gradska uprava je do sada za restauraciju izdvojila oko tri miliona dinara, a do završetka kompletnog poduhvata će van svake sumnje biti potrebno još novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere