APARTMANI GUŠE BANJU: Opština Irig hvata se ukoštac sa komunalnim problemima u Vrdniku podno Fruške gore

S. Kostić

15. 05. 2021. u 07:26

BANjA Vrdnik poslednju deceniju doživela je ekspanziju u turizmu. Mnogi su pohrlili da pod padinama Fruške gore kupe placeve, pa su kuće i zgrade za izdavanje počele da niču kao pečurke. Z

АПАРТМАНИ ГУШЕ БАЊУ: Општина Ириг хвата се укоштац са комуналним проблемима у Врднику подно Фрушке горе

Objekti niču i tamo gde im mesto nije / Foto S. Kostić

Zato donošenjem Generalnog urbanističkog plana za Vrdnik, koji bi za nekoliko meseci mogao da se nađe pred lokalnim odbornicima, neće više biti moguće da se gradi i narušava izgled delova naselja, kao što je to bilo ovih poslednjih godina.

Neki delovi ovog mesta treba da sačuvaju svoju autentičnost i prilikom novih gradnji, a danas se u njima nalaze velike višespratnice. Ponude za smeštaj nalaze se bukvalno na svakom koraku, a koliko je ukupno privatnih ležaja na raspolaganju to niko i ne zna.

- Mi sada imamo problem i sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom, koje su projektovane za 3.000 stanovnika, a na njih je priključeno duplo više korisnika, a o ilegalnim priključcima da i ne govorim - kaže prvi čovek Opštine Irig Tihomir Stojaković, koji dodaje da se mora uhvatiti ukoštac sa svim ovim problemima, a najveći se javlja tokom letnjih meseci, kada zbog velike potrošnje vode, dođe i do nestašice.

Kako objašnjava Stojaković, prvo će se izraditi elaborat postojećeg stanja, a zatim raditi nova vodovodna mreža, kao i rešavati problem kanalizacije koja je u ovom mestu pokrivena sa 80 odsto.

- Konkurisaćemo gde budemo imali priliku, da nam se odobre sredstva kako bismo mogli da realizujemo ove projekte, koji su važni prvenstveno za dalji razvoj naše banje - ističe Stojaković.

Koliki je tačan broj ležaja u privatnom sektoru, kako kaže predsednik opštine, to samo može da se nagađa.

- Imate one koji prijave jedan ležaj a izdaju tri, takvih nije mali broj, jer novim zakonom pružalaca usluga smeštaja, oporezivanje se vrši po krevetu. Naravno, tu će imati posla i naša inspekcija, koja će krenuti po terenu - govori Stojaković, dodajući da je boravišna taksa 110 dinara.

Prema podacima Službe za imovinsko-pravne poslove i urbanizam, najviše građevinskih dozvola izdaje se za izgradnju objekata kuća za odmor ili apartman, i to u Vrdniku.

DVA HOTELA

VRDNIK koji je naslonjen na padine Fruške gore, pored velike i raznolike ponude u privatnom smeštaju, ima i dva hotela od kojih je jedan sa pet zvezdica, a drugi sa četiri kao i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda