PETINA PREDŠKOLACA IMA ALERGIJE: Poseban obrok za svako dete u vrtićima

B.B.

14. 05. 2021. u 12:58

PETINA mališana predškolskog uzrasta ima nutritivne alergije, najčešće na jaja, proteine melak, glutenske žitarice, kikiriki, lešnik, soju, ribu i morske plodove, upozoravaju iz nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim ooljenjima sa ograničenjima u ishrani "Alergija i ja"

ПЕТИНА ПРЕДШКОЛАЦА ИМА АЛЕРГИЈЕ: Посебан оброк за свако дете у вртићима

Foto Pijaca PG

 Udruženje je početkom ove godine pokrenulo projekat "Hrana pod lupom", u cilju razvijanja svesti o alergijama i intoleranciji na hranu, radi poboljšanja kvaliteta života pacijenata. Cilj je i da svako dete u Srbiji ima obezbeđen obrok u vrtićima i školama, pristup savremenoj terapiji, adekvatnom lečenju, lagodniji i bezbedniji život van kuće.

- Alergije na hranu su u konstantnom porastu svuda u svetu, tako i u Srbiji - navode u udruženju. -Posledica unosa nekada i male količine alergena može biti alergijska reakcija, anafilaktički šok i smrtni ishod. Zato je ovo veoma važna tema za pojedince, kompanije i donosioce odluka.Naše Udruženje želi da pokrene promene u oblasti deklarisanja namirnica i bezbednije ishrane van kuće, zalagajući se za sigurniji, zdraviji i kvalitetniji život osoba koje imaju zdravstvena ograničenja u ishrani.

Pored direktne pomoći pacijentima sa nutritivnim alergijama i intolerancijom, u vidu saveta lekara specijalista, receptima i jelovnicima sastavljenim od namirnica bez alergena, edukacije o čitanju deklaracija, izboru adekvatnih namirnica, Udruženje će raditi na razvijanju svesti na nacionalnom nivou, učestvovanjem u aktivnostima i događanjima i zagovaranjem sa donosiocima odluka u cilju promena i poboljšanja kvaliteta života pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!