DODELJENA PRIZNANJA AP VOJVODINE: Profesoru Ostojiću "Milanković", a Stojkovu "Jovanović"

J.S.

10. 05. 2021. u 18:29

DOBITNIK Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković" za 2020. godinu je redovni profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sergej M. Ostojić, a laureat u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović" je akademski slikar Dragan Stojkov - jednoglasno je danas odlučila Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja u Novom Sadu.

ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА АП ВОЈВОДИНЕ: Професору Остојићу Миланковић, а Стојкову Јовановић

Foto: Printscreen

Doktora medicinskih nauka Sergeja M. Ostojića, za izuzetan doprinos naučnim istraživanjima u oblasti primenjenih biomedicinskih nauka, kao i za ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu, za dobitnika priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih naučnika Milutina Milankovića predložio je upravo Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Akademskog slikara Dragana Stojkova, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu i brojnim segmentima kulturnog života, za dobitnika priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Paje Jovanovića, predložila je Galerija Matice srpske. Komisija je u obrazloženju svoje odluke navela da je Stojkov umetnik kontinuiteta koji je u svom radu ovekovečio najmarkantnije elemente srpske i vojvođanske kulture uz dosledni stvaralački izraz promovisan u zemlji i inostranstvu.

Laureatima će priznanja  biti uručena 15. maja, koji je kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom održavanja Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima, na kojoj je 1848. godine proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Komisiju koja je donela odluku o priznanjima čine profesori Univerziteta u Novom Sadu: dr Nenad Krstić (predsednik), Agota Vitkai Kučera i Pavle Budakov, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik" Nada Vujović i legendarni odbojkaš Slobodan Boškan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024