PODRŠKA ZA VAŽNE SPOMENIKE ISTORIJE: Ćićevac među “Gradovima u fokusu” - Od Ministarstva kulture 5,9 miliona dinara

S.B.

06. 05. 2021. u 10:19

OPŠTINA Ćićevac dobila je 5,9 miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja na konkursu “Gradovi u fokusu” za veliki projekat “Vrata Srbije-Mojsinjska Sveta Gora”.

ПОДРШКА ЗА ВАЖНЕ СПОМЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ: Ћићевац међу “Градовима у фокусу” - Од Министарства културе 5,9 милиона динара

Foto: S. B.

Ministarstvo će učestvovati u finansiranju osnivanja Zavičajnog muzeja sa 50.000 dinara, postavljanju ambijantalnog osvetljenja Kule Todora od Stalaća sa 70.000, u  renoviranju multifunkcionalne sale Narodne biblioteke sa 2,75 miliona, tehničkom opremanju sa 400.000 dinara, dok će tekuće održavanje krova podržati sa 2,63 miliona dinara.


Kako se navodi između ostalog u obrazloženju projekta, Kula Todora od Stalaća je kulturno-istorijski spomenik iz 14. veka zaštićen kao spomenik kulture od velikog značaja. Smatra se da je Kulu podigao knez Lazar Hrebeljanović, na ostacima antičkog grada, kao i crkvu u blizini od koje je danas ostalo samo zvono u crkvenoj porti. Tragičan kraj Todora od Stalaća i njegov ljube Jelice, opisan je u pesmi “Smrt Vojvode Prijezde”.


O značaju Mojsinjske Svete Gore čijem će uređenju takođe pomoći Ministarstvo često se pisalo: nekada je imala 77 crkava i manastira, a danas ih je ostalo ih 28. Veruje se da su u 14.veku monasi sinaita - sledbenici svetogorskog monaha starca Isaije (pomogao knezu Lazaru 1375. godine pri izmirenju SPC i Carigradske patrijaršije) podigli na desetine crkava. Otuda planine dobijaju naziv Mala srpska Sveta Gora u kojoj „ništa drugo nisi mogao čuti do brujanja zvona i pojanja svetih kaluđera". Najstarija nalazišta na prostoru Mojsinjsko-poslonskog kompleksa potiču još iz neolita (oko 7.000 g.p.n.e.).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!