JEDINSTVEN SPOMENIK POSVEĆEN PRVOM MAJU: U Kruševcu originalno obeležje podignuto 1969.godine na Bagdali (FOTO)

S.BABOVIĆ

01. 05. 2021. u 12:35

KRUŠEVAC ima jedini originalan spomenik u Srbiji kojije neposredno posvećen Međunarodnom prazniku rada-1.maju.

ЈЕДИНСТВЕН СПОМЕНИК ПОСВЕЋЕН ПРВОМ МАЈУ: У Крушевцу оригинално обележје подигнуто 1969.године на Багдали (ФОТО)

Foto:S.Babović/ Arhiv sindikata

Ćerka poznatog umetnika i autora posmenika, Gorana Mićić-Mladenović, imala je samo pet godina kada je obeležje svečano otkriveno 1970.(na slici).

- Sećam se da je otac obukao sako i stavio kravatu, verujem, specijalno za tu priliku, a upamtila sam i svetlost, koja je prolazila kroz jedan element spomenika nagoveštavajući to bolje sutra u koje se verovalo – priseća se za “Novosti” ćerka umetnika Gorana Mićić-Mladenović, danas šef dopisništva RTS-a u Kruševcu.

- Futuristički stil koji je negovao moj otac je i na tom spomeniku ostavio karakterističan trag. Bronzano obeležje zagrljenih radnika koji veruju u svetliju budućnost je svedok jedne borbe.

Spomenik Prvom maju visok je oko tri metra,a metalni stub drži čvrsto srce spomenika. Kompozicija je okružena orasima i predstavlja zagrljene radnike, čija je tradicija okupljanja otpočela posle odluke Drugog kongresa Druge internacionale 1889.godine o proslavi praznika međunarodne solidarnosti proleterijata.

 IZLOŽBA U LEGATU

PRVI maj i ove godine neće imati sindikalno organizovane uranke, a izostaće koncert i vatromet.Praznik je obeležen otvaranjem Prvomajske izložbe radova 50 slikara u Legatu Milića od Mačve 28.aprila, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata, Kulturnog centra Kruševac,Udruženja likovnih umetnika „Rasinius“,Likovnog kluba „Dimitrije Simić“.

Prema istraživanju Đorđa Matića-Kekerenau izdanju “Kruševac i njegov napredni radnički pokret” iz 1975.godine,prva proslava prvomajskih praznika održana je u formi izleta u blizini barutane Obilićevo, kod česme Dobra voda.

 -Uranak sa oko 50 zanatlija i zanatskih radnika i srednješkolaca organizovali su Emilo Muža i Radivoje Ilić profesori, Stavra Stamenković, abadžija, Miladin Milošević bojadžija, Vlada Sandrić pekar, Triša Kaclerović, učenik viših razreda kruševačke gimnazije i 14.godišnji kamenorezački đak, Stojan Milošević-zapisano je Đorđe Matić-Kekeren.Krajem 19. i početkom 20.veka kada se rađala radnička ideologija, u Kruševcu je živeo svega7.701 stanovnik. To je bio živalj,zanatlijski i trgovački, koji je lako prihvatao ideje Svetozara Markovića.

Autor spomenika,Milivoje Mićić imao je još planova na Bagdali,želja mu je bila da izradi skulpturu ratnika od 40 metara,ali nije stigao da ostvari tu nameru. U istoriji umetnosti,Milivoje Mićić ostao je poznat po ciklusima posvećenim Kosmetu, istoriji, rmisaonim temama.Izlagao je na međunarodnim izložbama.

Uradio je i veliku figuru radnika za krug Fabrike “Prvi maj-Pirot“.Ćerka Goranabila je model za devojčicu sa golubovima u okviru te kompozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)